Venezuelas hårt ansatte president Nicolás Maduro Foto: Ariana Cubillos, AP / TT

Maduro kallar hem alla venezuelanska diplomater från USA

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Nicolás Maduro kallar hem alla diplomater från USA, uppger nyhetsbyrån AP.

Beskedet kommer sedan USA och flera av Venezuelas omgivande länder har erkänt Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó som rättmätig övergångspresident.

Samtidigt får Maduro stöd av bland andra Ryssland som varnar USA för att lägga sig. Kreml hävdar att utomstående krafter har skapat krisen i landet och beskriver situationen i Venezuela som ”en väg till laglöshet och blodspillan”. Ryssland har omfattande ekonomiska intressen i Venezuela och har investerat mångmiljardbelopp i landets energisektor.

Krisen i Venezuela

72 timmar att lämna

Under onsdagen gav Maduro alla amerikanska diplomater i Venezuela 72 timmar på sig att lämna landet. Men eftersom USA inte längre erkänner Maduro som president menar de att han inte har auktoriteten att skicka hem deras diplomater, och de har därför vägrat göra det.

Länderna har inte utbytt ambassadörer på nästan 10 år, men de har haft flera diplomater.

26 dödade

Under veckans oroligheter har 26 personer dödats, uppger den ickestatliga organisationen OVCS. De flesta av de dödade har skjutits, i huvudstaden och runt om i landet, under sammandrabbningar med polis och militär.

Oroligheterna började när venezuelanska soldater i en video uppmanade människor att gå ut på gatorna. På onsdagen utropade sig nationalförsamlingens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, till tillfällig president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet