Mahsa Jina Aminis pappa har gripits av iransk säkerhetstjänst. Gripandet sker på årsdagen för hennes död den 16 september förra året. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/TT

Mahsa Jina Aminis pappa gripen av iransk säkerhetstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Mahsa Jina Aminis pappa har gripits av iransk säkerhetstjänst. Det uppger källor för Reuters.

Gripandet sker på årsdagen för hennes död den 16 september förra året.

Den 22 åriga Mahsa Jina Amini dog i samband med att hon greps av sedlighetspolisen i Iran för att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt. Dödsfallet den 16 september 2022 rörde upp massiva protester och upplopp mot regeringen i Iran under förra hösten.

Enligt uppgifter till Reuters greps Aminis pappa utanför sin bostad i dag av den iranska säkerhetstjänsten. Han ska ha varnats för att uppmärksamma årsdagen offentligt och därefter släppts. Uppgifterna har inte bekräftats av iranska myndigheter.

Försöker stoppa nya protester

Invånare i Iran berättar för SVT:s korrespondent att det just nu står poliser och säkerhetstjänst i ”varje gatuhörn” redo att gripa de som försöker protestera under årsdagen för Aminis död.

Ett år efter dödsfallet har myndigheterna i Iran påbörjat en ny offensiv mot kvinnor som inte bär sjal utomhus. Regimen har även gjort försök att stänga ner internet och telefonnätet i landet för att försvåra demonstrationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.