Makedoniens nya namn föreslås bli Nordmakedonien. Foto: TT

Makedoniens nya namn långt ifrån godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Grekland och Makedonien är överens om ett nytt namn för Makedonien, men förslaget är långt ifrån godkänt. Ländernas överenskommelse ska förbi många hinder innan det historiska beskedet som sätter punkt för en 27-årig konflikt kan klubbas igenom.

I helgen väntas Greklands och Makedoniens utrikesministrar underteckna överenskommelsen om Makedoniens nya namn, en uppgörelse som kan få stopp på en nästan 30 år lång konflikt som hindrat Makedonien från att gå med i EU och Nato. Det är bara den första, och kanske enklaste, punkten i avtalets långa väg till att klubbas igenom.

Uppgörelsen mötte motstånd med detsamma efter att ha offentliggjorts på tisdagen. Redan dagen efter meddelade Makedoniens president Gjorge Ivanov att han inte tänkte underteckna dokumentet. Enligt honom hade Makedonien gjort för många eftergifter.

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Hans underskrift behövs inte – så länge parlamentet röstar igenom förslaget två gånger, men det kan bli svårt. Oppositionen har redan sagt att de inte stödjer avtalet, och Makedoniens regering med stödpartier har inte de två tredjedelar som behövs i parlamentet.

Lika svårt kan det bli för Greklands premiärminister Alexis Tsipras som har fått sitt koalitionsparti mot sig. Däremot har delar av oppositionen uttryckt sitt stöd.

Invånarna kallas fortfarande makedoner

Alla detaljer i avtalet är inte kända, men enligt de första uppgifterna är man överens om att Makedonien byter namn till Nordmakedonien, däremot kommer dess invånare fortfarande att kallas makedoner “från Nordmakedonien” och språket förblir makedonska.

Statyerna med Alexander den store, kung i regionen Makedonien under antiken, kommer att få skyltar som förklarar att han representerar grekisk kultur. Den stora statyn på kungen som finns i centrala Skopje kommer tillägnas “vänskapsbanden mellan Grekland och Nordmakedonien”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Efter att de båda utrikesministrarna skrivit under avtalet ska det röstas igenom i Makedoniens parlament – två gånger om presidenten vägrar att underteckna efter första omgången. Därefter följer en folkomröstning i september, valdeltagandet måste gå upp till minst 50 procent. Går förslaget igenom ska Makedoniens grundlag först ändras, sedan ska avtalet godkännas även i Grekland. Under tiden väntas både EU och Nato påbörja samtal om medlemskap med Makedonien, men blir det ett nej i folkomröstning kan medlemskapet få vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Namnkonflikten mellan Grekland och Makedonien

Mer i ämnet