Foto: TT

Malala ”förkrossad” över Trumps beslut

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har utfärdat en order om att förstärka granskningen av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till USA.
Ett beslut som gör fredspristagaren Malala Yousafzai ”förkrossad”.

– Jag inför nya granskningar för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, sade Donald Trump när han skrivit under presidentordern.

Trump sade även att kristna syrier kommer att prioriteras, när det gäller ansökan om flyktingstatus. Att ge förtur till en grupp människor baserat på deras religion skulle kunna strida mot den amerikanska konstitutionen, enligt juridiska experter.

Människorättsgrupper fördömer granskningen som skadlig och diskriminerande.

Den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai säger att hon är ”förkrossad” över Trumps beslut.

”I dessa tider av osäkerhet och oro runt om i världen, ber jag president Trump att inte vända världens mest försvarslösa barn och familjer ryggen”, skriver hon i ett uttalande, strax efter att han undertecknade presidentordern.

”Vi är en nation av immigranter”

Även Facebook-grundaren Mark Zuckerberg uttrycker oro över Trumps exekutiva order. I ett inlägg på Facebook skriver han om sin syn på saken.

”Precis som många av er är jag orolig över hur den senaste ordern som signerats av president Trump. Vi behöver göra det här landet säkert, men vi borde göra det genom att fokusera på de personer som verkligen är ett hot ... Vi borde alltid hålla våra dörrar öppna för flyktingar och de som behöver hjälp. Det är vilka vi är”, skriver Zuckerberg och fortsätter:

”Jag är också glad att presidenten tror att vårt land ska fortsätta dra nytta av 'talanger som kommer till vårt land.' ... Vi är en nation av immigranter och vi gagnas alla när de bästa och smartaste från hela världen kan leva, arbeta och bidra här.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet