Tidigare premiärministern Najib Razak förs till domstolen i Malaysia. Foto: YC Hiam/TT

Malaysias tidigare ledare ställs inför domstol

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till onsdagen, svensk tid, ställdes Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak formellt inför domstol efter den stora korruptionsskandalen i landet. Han leddes till domstolen av ett 20-tal poliser.

Najib Razak anklagas för tre fall av trolöshet och för att ha brutit mot en antikorruptionsbestämmelse som handlar om att använda sin position för egen vinning. Inför rätten hävdade han sin oskuld i natt, enligt AP.

Najib Razak greps på tisdagen i sitt hem av agenter från antikorruptionsmyndigheten. När han anlände till domstolen på onsdagsmorgonen lokal tid tillsammans med ett 20-tal poliser möttes han av mängder av journalister.

Anhängare: ”Frihet till Najib”

Samtidigt ropade anhängare ”Frihet till Najib”, som är den första tidigare premiärministern i landet som hamnat i rätten.

– Vi ber för att Datuk Seri Najib får en rättvis rättegång. Det är ett test från Allah, säger hans svärdotter Nur Sharmila Shaheen till AFP, och använde en hederstitel för Najib.

Enligt Malaysias statliga nyhetsbyrå Bernama väntas han anklagas för mer än tio brott.

567 handväskor beslagtogs

Misstankarna handlar om korruptionsskandalen i den statliga investeringsfonden 1MDB, som Najib grundat och där motsvarande 40 miljarder kronor har försvunnit från ett dotterbolag. Över 600 miljarder kronor uppges ha hamnat hos Najib Razak.

Det sammanlagda värdet av saker som har beslagtagits från sex fastigheter som har koppling till Najib Razak är runt två miljarder kronor. Bland annat beslagtogs 12 000 smycken och 567 handväskor.

Den tidigare premiärministern förlorade valet i maj. Korruptionsanklagelserna tros ha påverkat valutgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.