Atlasbergen i närheten av turistbyn Imlil i Marocko. De mördade kvinnorna hittades en mil från byn. Foto: Fadel Senna/AFP/TT

Man terrordömd efter brutala Marockomord

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig spanskschweizisk man som greps efter morden på två skandinaviska kvinnor i Marocko har dömts till tio års fängelse för terroristbrott.

Terrorutredningen har bedrivits vid sidan om själva mordutredningen. Mannen döms för att ha varit i kontakt med andra personer från Spanien och Schweiz samt personer i Syrien och därigenom utgjort en ”terroristgrupp”, enligt den marockanska domstolen. Den dömdes advokat säger att man har lämnat in en överklagan. Enligt 33-åringen fick han betalt av schweizisk underrättelsetjänst för att ta kontakt med terrormisstänkta.

Sedan tidigare är flera personer gripna misstänkta för de brutala morden i bergskedjan Höga Atlas, där en dansk och en norsk kvinna hittades halshuggna. Marockanska myndigheter anger att de fyra huvudmisstänkta hade sympatier med terrorgruppen IS, men att de inte stod i direkt kontakt med IS-anslutna i Irak och Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.