Teckning från rättegången där president Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort syns hålla upp handen. Till vänster om Manfort står hans försvarsadvokat Richard Westling. Foto: Dana Verkouteren/Matt Rourke/AP

Paul Manafort döms till knappt fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort döms till knappt fyra års fängelse.
– Att säga att jag känner mig förödmjukad och skamsen skulle vara en stor underdrift, säger han.

Under 2016 ledde Paul Manafort Donald Trumps presidentvalskampanj, men Manafort tvingades att avgå när det blev känt att han arbetat för ett pro-ryskt parti i Ukraina.

Vädjat om kortare straff

Förra året fälldes Manafort för bankbedrägerier och skattebrott och nu står det klart att Manafort döms till 47 månaders fängelse, alltså tre år och elva månader, trots att åklagaren yrkade på upp till 24 år. 69-åringen har vädjat om ett kortare fängelsestraff eftersom han menar att han mår dåligt, både psykiskt och fysiskt.

När han skulle få sitt straff kom han in i rätten i en rullstol och han uttryckte ånger:

– De senaste två åren har varit de svåraste i mitt och min familjs liv. Att säga att jag känner mig förödmjukad och skamsen skulle vara en stor underdrift.

Misstänks för fler brott

Åtalet mot Manafort väcktes inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredningen, om rysk påverkan på valrörelsen 2016. Det drivs ytterligare en rättsprocess mot Manafort som bland annat rör konspiration mot staten, vittnespåverkan och underlåtande att registrera sig som utländsk agent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet