– Vi har jobbat i sju år med att få den så här, säger Chrissy Beckles, grundare av en annan hjälporganisation, The Sato Project. Foto: The Sato Project

Hundratusentals övergivna hundar i Puerto Rico efter orkanen Maria

Publicerad

Antalet övergivna hundar i Puerto Rico har fördubblats sedan orkanen Maria svepte in över ön för ett år sedan.
– Nu uppskattar man att det finns minst 400 000 övergivna djur, säger Nicole DiPaolo, som grundat en hjälporganisation för övergivna hundar.

Det dröjer inte länge innan den första valpen närmar sig. Nyfiken, men på behörigt avstånd tittar den en lång stund, viftandes på svansen.

– Det krossar ens hjärta varje gång man är där, säger Nicole DiPaolo, som grundat en hjälporganisation för övergivna hundar.

Lämnar i stället för att avliva

När solen börjar gå ned kommer de fram, ur buskarna som agerat skydd under dagens varmaste timmar. En efter en. Hund efter hund. Foto: Andreas Zernell/SVT

Playa Chiropolis ligger strax utanför staden Arroyo, på södra delen av Puerto Rico. Långsmal, finkornig, spektakulär solnedgång. Och fyrbent sällskap.

När solen börjar gå ned kommer de fram, ur buskarna som agerat skydd under dagens varmaste timmar. En efter en. Hund efter hund. De närmar sig, nyfiket. Ser ut att undra om det finns mat i bilen. När ingen mat erbjuds springer de vidare.

– Folk kör ut till stränderna och lämnar hundarna i stället för att avliva dem. Det finns en helt annan kultur kring hundar i Puerto Rico. Man ser dem inte som husdjur som man gör i USA, eller som ni gör i Sverige, säger Nicole DiPaolo, som grundat organisationen Paws4Survival, som samlar in, vaccinerar och adopterar bort övergivna hundar från just Playa Chiropolis.

Värre situation för hundarna

Hon berättar att många inte steriliserar sina hundar, och när de märker att valpar är på väg är det lättare att åka och lämna hunden på stranden. Innan hösten 2017 fanns uppskattningsvis 200 000 övergivna djur på Puerto Rico. Sedan hände katastrofen.

Efter att Maria svepte in över ön och förstörde tusentals hem, gjorde tiotusentals arbetslösa och tvingade 200 000 puertoricaner att lämna ön för det amerikanska fastlandet, så har situationen blivit ännu värre.

När familjer packade ihop och försvann lämnades obönhörligen hundarna kvar.

– Nu uppskattar man att det finns minst 400 000 övergivna djur, säger Nicole DiPaolo.

Foto: Andreas Zernell/SVT

Organisation hjälper djuren

Men det finns hopp för orkanens fyrfota offer. Ett par mil bort ligger Dead Dog Beach, den strand där hundar lämnats i alla tider. När vi besöker stranden är den, till skillnad från Playa Chiropolis, helt tom.

– Vi har jobbat i sju år med att få den så här, säger Chrissy Beckles, grundare av en annan hjälporganisation, The Sato Project.

Hon räddade den sista hunden så sent som i måndags. 

– Han är illa däran. Vi körde honom direkt till veterinären som opererade honom, vi vet fortfarande inte hur det kommer gå, säger hon.

Hundarna hamnar i fosterhem innan de adopteras av amerikanska familjer på östkusten, mestadels New York och Massachusetts.

– Jag vill vara glad över att åtminstone ”vår” strand är tom just nu, men jag vet att nästa gång jag återvänder kommer det att finnas nya djur där, säger Chrissy Beckles.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer