Här marscherar tusentals människor för att visa stöd för den familj som utsattes för en lastbilsattack i staden London i Kanada. Foto: Reuters

Manifestation mot rasism efter lastbilsdåd

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kanadensare samlades på fredagen för att protestera mot rasism och islamofobi till följd av en lastbilsattack som landets premiärminister Justin Trudeau kallat för ett terrordåd.

Omkring 15 000 människor samlades sent på fredagen till en manifestation mot rasism och islamofobi i staden London i den kanadensiska provinsen Ontario, enligt CTV News.

Protesten skedde bara dagar efter att fyra muslimer dödades och en nioårig pojke skadades svårt i en lastbilsattack i staden.

Trudeau: ”Ett terrordåd”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har beskrivit attacken som ett terrordåd motiverat av hat. Enligt utredaren Paul Waight var dådet ”överlagt och avsiktligt”.

– Vi tror att brottsoffren valdes ut för att de var muslimer, sade han tidigare i veckan.

En 20-årig man greps efter attacken misstänkt för mord och mordförsök och riskerar livstid i fängelse. Dådet har kallats för ett hatbrott av polisen.

Tre generationer – samma familj

Stadens borgmästare Ed Holder sade under en presskonferens strax efter dådet: ”Jag ska tala klarspråk, detta var ett massmord riktat mot muslimer”.

Borgmästaren uppger att de döda är en 74-årig kvinna, en 46-årig man, en 44-årig kvinna och en 15-årig flicka – tre generationer av samma familj som migrerat från Pakistan. Familjens nioårige son var den ende som överlevde, han vårdas nu med kritiska skador.

Familjen gick på en trottoar klockan halv nio på kvällen lokal tid när lastbilen körde upp över trottoarkanten och in i dem.

I manifestations-tåget, som slutade vid moskén där familjen brukade be, syntes bland annat skyltar med buskapet ”Muslim Lives Matter”.

Manifestationer runt om i landet

Förutom i London hölls manifestationer bland annat i Toronto, Montreal och Quebec. Händelsen är den värsta attacken mot muslimer i Kanada sedan sex personer sköts till döds utanför en moské i Québec 2017.

De fyra familjemedlemmarna som dödades i lastbilsattacken begravs under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.