Människor samlades tidigt på fredagsmorgonen vid ingången till Area 51 i Nevada. Foto: John Locher /TT-AP Photo

UFO-entusiaster avhysta från Area 51

Publicerad

UFO-entusiaster samlades på fredagen i Nevadaöknen i USA i det uttalade syftet att storma en militärbas för att få kontakt med de utomjordingar som påstås hållas fångna där. Det blev dock ingen större anstormning då enbart fem personer behövde gripas, rapporterar Reuters.

Tillströmningen började vid 3-tiden på morgonen lokal tid, uppger nyhetsbyrån AP. Omkring 75 personer samlades på norra sidan av militärbasen, i närheten av det lilla samhället Rachel. Samtidigt samlades ett 40-tal personer 15 mil söderut, på den andra sidan av den jättelika militärbasen.

Något försök till stormning har dock inte rapporterats. Nyhetsbyrån Reuters beskriver tillställningen som mer av en festival, med folk utklädda till rymdvarelser eller astronauter eller iförda foliehattar.

– De är bara här för att se vad som händer. De är här för att ha kul, säger Nevadapolisen Orlando Guerra som är på plats i öknen.

Enligt Reuters har polisen dock fått gripa fem personer. Tre som misstänks ha gjort olaga intrång, en som urinerat på offentlig plats och en som var inblandad i en alkoholrelaterad incident.

UFO-entusiaster samlade utanför Area 51 före gryningen. Foto: Bridget Bennett /TT-AFP

Redan på torsdagskvällen campade flera hundra personer vid ett värdshus i Rachel, där bandet Wily Savage spelade på en utomhuskonsert efter mörkrets inbrott medan temperaturen sjönk ned mot 7 plusgrader.

Samlingen på den södra sidan, nära Amargosa Valley, upplöstes fredligt vid 5-tiden på morgonen sedan polisen sagt till på skarpen, uppger nyhetsbyrån AP.

Fantasin fick fritt spelrum i utformningen av plakat och kostymer. Foto: Bridget Bennet /TT-AFP

Ett skämt på internet

Fredagens händelser hänger samman med en långvarig mytbildning om att de amerikanska myndigheterna håller utomjordingar fångna i en del av militärbasen som kallas Area 51, alternativt förvarar döda utomjordingar där. 

Uppmaningen att storma Area 51 publicerades på skämt, men det faktum att två miljoner tackade ja till eventet på Facebook skapade en viss nervositet hos myndigheterna.

En säkerhetsvakt står beredd vid ingången till Nevada Test and Training Range nära Area 51. Foto: John Locher /TT-AP Photo

Militären varnade för att de som försöker ta sig in på basen riskerar att bli beskjutna. Polisen å sin sida sade att området utanför militärbasen är allmän plats och att alla får ta sig fram till ingångarna, men att de som går längre kommer att gripas.

Två holländska youtubers dömdes nyligen till ett års fängelse för att de tagit sig in på militärbasen i ett försök att nå Area 51, men straffen omvandlades till tre dagars fängelse och dryga böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer