Marita Ulvskog vid manifestationen i Bryssel. Foto: S i Europaparlamentet

Marita Ulvskog poserar med bild på omstridd palestinier

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog anklagas för att glorifiera våld och terror genom att posera med en bild på livstidsdömde palestiniern Marwan Barghouti. Mellanösternexperten Pär Jönsson anser att det är politiskt olämpligt.
– Det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land, säger han.

Den 27 april lade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog ut en bild från en demonstration i Bryssel, där hon protesterar mot Israels behandling av palestinska fångar. Samtidigt håller hon upp ett porträtt av palestiniern Marwan Barghouti, som enligt Reuters dömdes till livstids fängelse 2004 för att ha legat bakom bakhåll och självmordsattacker under det palestinska upproret (intifadan). Han dömdes bland annat för fem mord, mordförsök och för att ha varit medlem i en terrororganisation, rapporterar BBC.

LÄS MER: Wallström på anti-Israel-lista efter Israelkritik

”Demonstrerar tillsammans med Palestina-delegationen utanför plenisalen i Bryssel i solidaritet med de hungerstrejkande palestinska fångarna. Strejken är nu inne på sin åttonde dag. Deras krav är rimliga – att de israeliska myndigheterna ska respektera deras mänskliga rättigheter och värdighet”, skriver Marita Ulvskog på Facebook.

Helena Lindahl, centerpartistisk riksdagsledamot i Västerbotten, är kritisk till att Ulvskog ”kampanjar med hyllningsbild till dömd mördare och terrorist”.

”Oavsett vad man tycker i Israel-Palestina-konflikten så tycker jag att det är oacceptabelt att glorifiera våld och terror. Jag skulle gärna vilja veta om detta har stöd av statsministern och utrikesministern”, skriver hon på Facebook.

Omstridd dom

Enligt Mellanösteranalytikern Pär Jönsson på Utrikespolitiska institutet var Marwan Barghouti ledare för en våldsbejakande milis inom Palestinska befrielseorganisationen (PLO) under den andra intifadan, 2000–2005. Han var vän till förre PLO-ordföranden Yassir Arafat och sågs som en självklar efterträdare när han greps av Israel.

– Israelerna är väldigt rädda för att släppa ut honom, då blir han en samlande gestalt som palestinierna inte har i dag, säger han.

Pär Jönsson menar att domen mot Barghouti är omstridd. Han dömdes mot sitt nekande, och palestinier anser att han kastats i fängelse av politiska skäl. Amnesty anser inte att Barghouti är en samvetsfånge men har väckt frågan om hur han behandlas i fängelset. SVT Nyheter har sökt Human rights watch för en kommentar.

LÄS MER: Israel fördömer Wallström-uttalande

Marwan Barghouti efter gripandet 2002. Foto: TT

Politiskt olämpligt

Pär Jönsson ser just inga problem med att Ulvskog protesterar mot hur palestinska fångar behandlas i israeliska fängelser, eller att hon håller upp ett porträtt på Barghouti – eftersom domen, enligt Pär Jonsson, är omtvistad. Däremot menar han att det här ytterligare kommer att försämra relationen mellan Sverige och Israel, att det är ännu ett exempel på att Sverige tar tydlig ställning i Israel-Palestinafrågan.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land. Israel kommer att se på Ulvskog som en företrädare för den svenska regeringen, även om hon har på sig sin hatt som EU-parlamentariker.

Relationen redan körd

Sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 har Sverige retat upp Israel ett flertal gånger. Det började med erkännandet av staten Palestina strax efter valet och fortsatte med kommentarer om utomrättsliga avrättningar i samband med palestinska knivattacker på israeler. Nu senast röstade Sverige ja till en Unesco-resolution som underkänner Israels anspråk på suveränitet över hela Jerusalem.

LÄS MER: Wallström vill utreda ”utomrättsligt dödande”

Enligt Pär Jönsson är relationen mellan den rödgröna regeringen och Netanyahus regering redan körd.

– Om det hade funnits en önskan om att återställa relationen till en normal nivå hade man önskat att det inte skulle hända sådana här grejer. Förr i världen framstod Sverige som en medlare i konflikten, men nu är det bara palestinier som lyssnar. Vill man påverka en sådan här långvarig, svår konflikt måste man ha båda sidors öron.

Agerade som EU-parlamentariker

Marita Ulvskog poängterar att manifestationen gjordes i egenskap av vice ordförande för EU-parlamentets Palestinadelegation. Demonstrationen var inte till för Marwan Barghouti, utan för palestinska fångar.

Marita Ulvskog. Foto: TT

– Det är inte en stöddemonstration för Barghouti, utan en stöddemonstration för att palestinska fångar ska få sina rättigheter tillgodosedda när de sitter i israeliska fängelser. Barghouti är ju en av dem det handlar om, det handlar inte alls om att han ska bli utsläppt utan att man ska behandla fångar utifrån de internationella regler som gäller.

Vad säger du om kritiken om att det här ytterligare kommer att försämra Sveriges relation till Israel?

– Jag agerar som EU-parlamentariker och har utsetts till första vice ordförande i den här delegationen. När vi röstar om Palestinarelaterade frågor i EU-parlamentet är det resolutioner som är framkompromissade mellan olika politiska grupper. Vi är inte ute efter att höja konfliktnivåerna, vi är ute efter att sänka dem, att hitta en lösning.

LÄS MER: Wallström portas från Israel

LÄS MER: Netanyahu: Korkat av Wallström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer