Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarnas slutsats, fem månader efter Rysslands invasion av Ukraina, är att det ”katastrofalt har lamslagit den ryska ekonomin”. Foto: SVT/TT

Martin Kragh: ”Den ryska ekonomin har stora problem”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska ekonomin går betydligt sämre än vad landet velat framställa det som. Det hävdas i en färsk rapport från det amerikanska universitet Yale. 

– Den ryska ekonomin har stora problem, säger Martin Kragh, forskare vid Utrikespolitiska institutet, i SVT:s Morgonstudion.

De fem forskare som skrivit rapporten ger en omfattande ekonomisk analys av hur västvärldens sanktioner och utländska företags tillbakadragande påverkat Ryssland.

Forskarnas slutsats, fem månader efter Rysslands invasion av Ukraina, är att det ”katastrofalt har lamslagit den ryska ekonomin”.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid Utrikespolitiska Institutet. Han bedömer att rapporten är trovärdig, även om den ännu inte granskats enligt akademiska principer.

– Den dokumenterar det som många kan ha misstänkt redan, att den ryska ekonomin har stora problem, säger Martin Kragh.

Svårt få information

Omkring 1000 utländska företag har lämnat landet, vilket antas motsvara ungefär 40 procent av Rysslands BNP. Det är dock svårt att säga vilka konkreta effekter det har haft, menar Martin Kragh.

– Det finns oerhört få konkreta exempel på vad som händer på den nivån i Ryssland i dag. Det har i stor utsträckning att göra med att den fria journalistiken i Ryssland har blivit så kraftigt begränsad att vi får inte den typen av information längre.

Rysk krigsförmåga

Hur effektiva har då sanktionerna mot Ryssland varit? Ryssland har inte upphört med sin krigföring mot Ukraina, men sanktionerna kan ändå sägas ha haft effekt, menar Martin Kragh.

– Den ryska ekonomin har drabbats och det betyder att de kan tillverka färre raketer, granater och stridsvagnar. Det är en indirekt begränsning av den ryska krigförmågan.

Kan man förstå det som att ekonomin är en nyckel för att president Putin ska kunna behålla sin makt?

– Ja. Han har haft någon typ av vagt löfte om att erbjuda en ekonomisk stabilitet i över 20 års tid. Nu, under snart ett årtionde eller mer, så har den ryska ekonomin stagnerat, säger Martin Kragh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer