En person som är utklädd till figuren Doraemon bland demonstranterna på nyårsdagen. Foto: Navesh Chitrakar/TT

Massgripanden under miljonprotest i Hongkong

Publicerad

Hongkongbor firade det nya året med omfattande protester. Enligt organisatörerna deltog omkring en miljon personer i demonstrationerna. Våldsamheter bröt dock ut på sina håll, och brandbomber besvarades med tårgas. Cirka 400 har gripits enligt polis.

Onsdagens protest, som till en början var lugn och fredlig, fyllde Hongkongs gator. Många höll upp sina händer i luften – en gest som blivit en symbol för de fem krav som proteströrelsen riktat mot regeringen. Bland dem finns en utredning av det övervåld som demonstranterna hävdar att polisen använt.

I skymningen förekom dock våldsamma scener. Polisen försökte skingra demonstranter med tårgas och avfyrade tårgaspatroner in i folksamlingar där föräldrar gick med sina barn. Några av demonstranterna kastade i sin tur bensinbomber mot polisen, rapporterar Reuters utsände. Speciellt utsatt var området vid Nathan Road i stadsdelen Mong Kok.

”Olaglig sammankomst”

Polisen meddelade sent på onsdagen att omkring 400 personer gripits. Som anledning gavs olaglig sammankomst och innehav av föremål som kunde användas som anfallsvapen enligt polischef Jim Ng. Polisen hade även uppmanat demonstranterna att avsluta protesterna tidigare än planerat på grund av oroligheter.

Demonstranter har enligt polisen haft med sig hammare och knogjärn, medan material för tillverkning av bensinbomber har beslagtagits. Tidningen South China Morning Post citerar polis som uppger att demonstrationen kunde utgöra ”ett allvarligt hot mot allmänhetens säkerhet”.

Flera gripna

Till skillnad från flera andra demonstrationer hade onsdagens protest fått tillstånd av polisen. Som arrangör stod organisationen Civil Human Rights Front (CHRF), som anordnat flera stora demonstrationer.

Strax efter klockan nio på kvällen lokal tid uppgav arrangörerna att över en miljon människor deltog i nyårsdagens protester, mer än i en liknande demonstration i början av juni förra året. Uppgiften har inte bekräftats av Hongkongpolisen, som vid tidigare demonstrationer redovisat betydligt lägre deltagarsiffror än arrangörerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet