Massgripanden vid Putinprotest i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis har gripit ett hundratal personer vid en protest i Moskva på onsdagen.

Demonstranterna visade sitt missnöje över de grundlagsändringar som gör det möjligt för president Vladimir Putin att vara kvar vid makten i ytterligare 16 år. Omkring 500 demonstranter hade samlats, och många bar ansiktsskydd och var delvis maskerade.

Uppgiften om antalet demonstranter och hur många som gripits kom från mänskliga rättighetsgruppen OVD-info. Varken polis eller andra myndigheter kommenterade hur många som omhändertagits.

Folksamlingar är förbjudet i Moskva med anledning av covid-19. Men även i vanliga fall krävs tillstånd från myndigheter i förväg för att få protestera, skriver Reuters.

Grundlagsförändring

De omvälvande grundlagsändringar röstades igenom i början av juli i år.

Mest uppmärksammat är ändring som gör det möjligt för president Vladimir Putin att sitta kvar på sin post till och med 2036. Nuvarande lagstiftning begränsar en presidents mandatperioder till två vilket innebär att Vladimir Putin skulle tvingas kliva av 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.