Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde till kvinnan, och Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Foto: TT

Massi Fritz: ”Assange verkar vara desperat”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag förväntar mig att Assange slutar kränka min klient i media.” Så skriver Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan i det uppmärksammade våldtäktsmålet mot Julian Assange. Hon och hennes klient har reagerat på det nya, offentliga nekandet, och beskriver Assange agerande som desperat.

Den sexbrottsmisstänkte Julian Assange, känd som grundare av Wikileaks, har för första gången offentliggjort sin version av händelserna vid tillfället då han misstänks ha våldtagit en svensk kvinna under ett besök i Stockholm 2010.

Anmälde oskyddat sex

Kvinnan har i förhör tidigare berättat att de två hade samtyckande samlag under natten, och att hon då är noga med att han ska använda kondom. På morgonen ska hon sedan vakna av att han har samlag med henne igen, utan kondom.

Fallet Assange

Enligt polisanmälan sker det oskyddade samlaget mot hennes vilja och händelsen rubriceras som våldtäkt.

Assange ”säker på att hon inte sov”

I sin kommentar bestrider Assange flera detaljer i redogörelsen.

”Detta är felaktigt. Jag var säker på att [kvinnan] inte sov. Jag var också säker på att hon uttryckte samtycke till att ha oskyddat sex innan samlaget inleddes,” hävdar Julian Assange i den skriftliga redogörelsen, som han gav till utredarna i samband med att han förhördes på Ecuadors ambassad i London i mitten av november.

Målsägarbiträde Massi Fritz: ”Verkar desperat”

Kvinnans målsägarbiträde, Elisabeth Massi Fritz, har tagit del av Assanges nya offentliga nekande och diskuterat det med sin klient.

”Assange verkar vara desperat. Så fort han har något att säga kallar han på media och denna gång bedriver han förundersökningen via media,” skriver Massi Fritz i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Det enda jag kan säga är att Assange har låg trovärdighet och det kommer vi att bevisa när åtal väcks.”

”Sluta kränka min klient i media”

Om det blir något åtal är dock ännu inte klart, men beslutet om att antingen lägga ner utredningen, som pågått i över sex år, eller fortsätta och så småningom väcka åtal, kan nu komma innan årsskiftet

”Jag förväntar mig att åklagaren väcker åtal i målet. Jag förväntar mig också att Assange slutar kränka min klient i media. Hon har lidit tillräckligt och det i sex år,” skriver Elisabeth Massi Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet