”Avgå Lukasjenko” skanderade människor som samlats i centrala Minsk på söndagen. Foto: TT

Massiva protester mot regimen i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens demonstration mot valresultatet och den sittande regimen väntas bli den största i Belarus historia.

”Jag är djupt imponerad av det modiga civilsamhället”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) om protesterna.

President Alexsander Lukasjenko talade inför en flaggviftande publik i Minsk på söndagen. Samtidigt samlades missnöjda demonstranter för ännu en dag av protester mot valresultatet och Lukasjenko.

Med rödvita flaggor i hand skanderade folkmassan ”avgå Lukasjenko” och ”vi glömmer och förlåter inte”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Protester i Belarus

– Vi vill alla att Lukasjenko avgår. I nuläget ber vi om det, men vi kommer att tröttna på att bara be snällt, säger den 31-åriga demonstranten Alexei, som menar att protesterna kan komma att bli mer våldsamma, till Reuters.

Linde: Djupt imponerad

Det är oklart exakt hur många människor som har samlats i centrala Minsk, vissa medier rapporterar om tiotusentals medan andra rapporterar om över hundratusen demonstranter.

– Det talas om att flera hundratusen tågat runt i centrala Minsk med vita och röda flaggor, ballonger och blommor. Det sker över hela landet, både i små och stor städer, säger Sveriges ambassadör i Minsk Christina Johannesson till SVT.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter att hon är djupt imponerad av det modiga civilsamhället.

”Lukasjenko måste lyssna på, inte försöka skrämma, sitt folk. Sverige kommer fortsätta stötta folket i Belarus”, skriver hon.

Mindre våldsamt än tidigare

Sedan valet för en vecka sedan har runt 7 000 människor gripits, hundratals har skadats och två personer har dött. Enligt Christina Johannesson har det inte kommit några rapporter nya gripanden på söndagen.

– Polisen har varit ganska så osynlig och det är naturligtvis positivt, säger hon och fortsätter:

– Frågan är vad som händer imorgon. De stora statliga industriföretagen har flaggat för att de går ut i strejk och det är ett hårt slag mot Lukasjenko. Han har alltid haft sin stora stödgrupp där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet