Massiva skogsbränder i Sydkorea – 4 000 har evakuerats

Publicerad

Kuststäder i Sydkoreanska Gangwon har drabbats av flera stora bränder, som har tvingat över 4 000 människor att lämna sina hem, rapporterar Korea Times. En har dött, men man är orolig att siffran kan stiga.

Bränderna utbröt under torsdagskvällen vid en väg i staden Goseong, och spred sig till ett närliggande berg, skriver nyhetsbyrån Yonhap. Över 4 000 människor har evakuerats, och ett nationellt nödläge utlystes under fredagen.

Omkring 140 byggnader i fem olika städer har förstörts i branden, som uppskattas ha en yta på 500 hektar. Majoriteten av bränderna bedöms vara under kontroll.

Vägar och järnvägar i området har stängts av, och 52 skolor och andra offentliga verksamheter har stängts ner av lokala myndigheter.

Runt 60 helikoptrar, 300 brandbilar och över 17 000 brandmän deltar i släcknings- och evakueringsarbetet. Flera av dem tillhör polisen och militären.

Sönderbrända bilar i Sokcho, Sydkorea. Foto: Choe Eun-ji / AP / TT

Oklar orsak

Myndigheterna arbetar med att ta reda på vad som orsakat bränderna. Vittnen ska ha sett och hört en explosion vid en telefonstolpe i Goseong. Man misstänker att en gnista från en exponerad ledning kan ha tänt på det torra dammet i luften.

President Moon Jae-In har öppnat för att införa speciella katastrofområden på flera håll. Ett katastrofområde tilldelas särskilt ekonomiskt och medicinskt myndighetsstöd.

Han uppmanade också till extra stöd till de som blivit hemlösa av branden, med förnödenheter, vård och även psykolog-stöd till de som behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer