Demonstranter i Dublin visar sitt missnöje över att en man frias från våldtäkt eftersom offret hade på sig stringtrosor. Foto: Niall Carson, TT

Massiva tros-protester rasar på irländska gator

Publicerad

Är en kvinna som bär stringtrosor därmed också ”öppen för att träffa någon och vara med någon”? Det menade i varje fall den irländske advokat som fick sin klient friad från misstanken att ha våldtagit en 17-årig flicka.

Våldtäktsmålet har orsakat högljudda protester i Irland – med trosor i fokus.

I flera dagar har människor demonstrerat på gatorna i bland annat Dublin och Cork för att visa sitt missnöje med rättegången. Många viftande med trosor och plakat med bild på plagget och texten ”Thongs can´t talk – this is not consent” (Stringtrosor kan inte tala – det här är inte samtycke).

Trosor på trappan

En stor mängd trosor har också slängts utanför entrén till domstolsbyggnaden i Cork, allt för att manifestera stöd för den 17-åriga flicka som enligt rätten inte blev våldtagen av en 27-årig man eftersom hon hade på sig stringtrosor med spets.

Ett upprörande exempel på hur offret skuldbeläggs, menar demonstranterna.

En av dem som reagerat är parlamentsledamoten Ruth Coppinger, som enligt Irish Times drog fram ett par stringtrosor ur fickan under en debatt i Dáil, det irländska parlamentet.

– Det kanske verkar pinsamt att visa upp ett par stringtrosor här. Men hur tror ni ett våldtäktsoffer känner sig när hennes underkläder visas upp i rätten? sade hon.

Enhälligt frikänd

Coppinger citerade den misstänktes försvarsadvokat, som under rättegången uppgett att 17-åringen kan ha varit ”öppen för att träffa någon och vara med någon”, eftersom hon hade på sig stringtrosor med spets.

– Advokaten sade uttryckligen åt juryn att 'titta på hur hon var klädd', sade Coppinger.

Juryn, som bestod av åtta män och fyra kvinnor friade enhälligt den åtalade mannen.

Domen har också gett upphov till en kampanj på sociala medier under hashtaggen #ThisIsNotConsent – ”detta är inte samtycke”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.