Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: CBC/Reuters

Massmordet i Kanada: En av gärningsmännen funnen död

Uppdaterad
Publicerad

I söndagens knivattack  i Saskatchewan-provinsen i Kanada dödades minst tio personer och 19 skadades på 13 olika platser. Gärningsmännen är två bröder i 30-års åldern och en av dem har nu funnits död. Motivet till dåden är fortfarande oklart.

Minst tio personer dödades och 19 skadades under söndagen i den blodigaste knivattacken i Kanadas moderna historia. Dådet utfördes på 13 olika platser i Saskatchewan-provinsen i Kanada, i ett litet samhälle med ursprungsbefolkning.

Polisen tror att några av offren varit måltavlor medan andra blivit slumpmässigt utvalda.

Ena gärningsmannen död

Gärningsmännen är två bröder, 31 och 30 år gamla. Under måndagen meddelade den kanadensiska polisen att man funnit den äldre brodern död utomhus, rapporterar Reuters.

– Vi kan bekräfta att han har synliga skador. Dessa skador är tros inte vara självförvållade, säger Rhonda Blackmore, befälhavare vid den ridande polisen i Saskatchewan, vid en pressträff.

Blackmore gick inte närmare in på vilka skador den döde gärningsmannen fått.

”Beväpnad och farlig”

Den yngre brodern befinner sig fortfarande på fri fot och tros eventuellt vara skadad. Huruvida han är involverad i den äldre broderns död vet polisen ännu inte.

Rhonda Blackmore varnar för att den fortfarande fria gärningsmannen är en fara för allmänheten, även om han skulle vara skadad. Enligt Blackmore har han ett långt brottsregister som involverar brott mot både personer och egendom.

– Vi bedömer att han är beväpnad och farlig. Närma er honom inte, säger hon.

Borta sedan maj

Enligt CBC News har den yngre brodern varit efterlyst av polisen i staden Saskatchewan Saskatoon sedan i våras. I maj slutade han att träffa sin övervakare efter avtjänat straff för bland annat misshandel, rån och hot.

Trudeau: Finnas där för varandra

På en pressträff under måndagen kallade premiärminister Justin Trudeau knivattackerna för ”hjärtskärande och chockerande” och att hans tankar går till de drabbade.

– Sorgligt nog har tragedier som dessa blivit alltför vanliga på senare år. Vi kommer att göra som vi alltid gör i tider av svårigheter och ångest, vi kommer att finnas där för varandra, finnas där för våra grannar, luta oss mot varandra, hjälpa till att sörja och hjälpa till att läka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.