Professor i internationell rätt, Said Mahmoudi vid Stockholms universitet reder ut varför människor protesterar i Iran. Foto: SVT

Därför demonstrerar människor i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Iran fortsätter och de regimkritiska massdemonstrationer i landet når nya städer. SVT har ställt tre frågor till professorn i internationell rätt, Said Mahmoudi, som reder ut varför människor protesterar i Iran.

Demonstrationerna i Iran är de mest omfattande sen 2009. Enligt professorn i internationell rätt vid Stockholms Universitet, Said Mahmoudi beror det på att folk protesterar mot höga levnadskostnader och dåliga ekonomiska förutsättningar.

Men protesterna har också kommit att handla om kritik mot den islamiska regimen och korruption i landet.

– Människor vill ha ett bättre liv och är missnöjda med sin ekonomiska situation. Framförallt är det människor som bor på landsbyggden där arbetslösheten är extra stor som protesterar, säger Said Mahmoudi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet