Arkivbild: Thonyor Payam i Leer County i samband svälten i Sydsudan i februari 2017. Foto: WFP/George Fominyen

Massvält hotar i Sydsudan

Publicerad

Enligt en rapport från FN och Sydsudans regering riskerar drygt 60 procent av sydsudaneserna att drabbas av svält, eller nästan sju miljoner människor.

Enligt rapporten, som publicerades på fredagen, befinner sig redan idag nära två miljoner sydsudaneser på gränsen till svält.

”Kamp mot klockan”

Matbristen har förvärrats av försenade regn och av den ekonomiska kris som landet lider av. Sydsudan återhämtar sig dessutom från ett fem år långt inbördeskrig med etniska förtecken som krävde nära 400 000 människoliv. Ett fredsavtal nåddes i september förra året.

Sydsudan i Östafrika är världens yngsta nation, och grundades 2011 efter att ha brutit sig loss från Sudan.

Chefen för FN:s Världslivsmedelsprogram i Sydsudan, Ronald Sibanda, säger att läget är i landet akut, och kallar arbetet mot svälten för ”en kamp mot klockan och naturen.”

Saknar infrastruktur

FN har flugit ut 173 000 ton mat i landet.

Hur framgångsrikt hungern i Sydsudan kan bekämpas är i hög grad avhängigt av att det bräckliga fredsavtalet hålls. Fortfarande förekommer sammandrabbningar i delar av landet mellan regeringsstyrkor och rebeller som inte godkänt avtalet.

Sydsudan saknar nästan helt modern infrastruktur, och merparten av landets invånare lever under mycket knappa förhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer