Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator, om den 20 månader långa Nato-processen. Foto: SVT. Szilard Koszticsak/EPA/TT.

Mats Knutson: Politikers tystnad kan ha påverkat godkännandet

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt Natomedlemskap närmar sig efter att Turkiets parlament nu godkänt ansökan. Men efter en process som kantats av oförutsedda motgångar vågar ingen ta ut något i förskott, menar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson:

– Nu närmar sig målsnöret.

Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán har sagt att han tänker ”fortsätta uppmana den ungerska nationalförsamlingen att rösta för ett svenskt Natomedlemskap vid första möjliga tillfälle”. Nu återstår att se när och hur deras parlament väljer att rösta i frågan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan behöver också formellt ratificera Sveriges ansökan innan processen är helt avgjord i landet.

Uteblivna uttalanden kan ha spelat in

Gällande Turkiets beslut kan svenska politikers agerande också spelat roll, menar Mats Knutson. Tidigare har flera politiker kritiserat Turkiet för bristande mänskliga rättigheter och demokrati, men det har ändrats.

– Den typen av uttalanden har varit helt borta under den tid Natoprocessen har pågått, och det har såklart varit för att inte störa den känsliga relationen.

Hör Mats Knutsons analys i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.