Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att han välkomnar att nationalförsamlingen i Turkiet röstat för att ratificera Sveriges medlemskap i Nato. Foto: FABRICE COFFRINI

Reaktionerna efter parlamentets ja till Sverige i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Bara några minuter efter turkiska parlamentets besked om att de röstar ja till Sverige i Nato ramlade reaktionerna in på sociala medier, inte minst från våra svenska politiker.

En halvtimme efter omröstningen i turkiska parlamentet har ordet ”Nato” skrivits i närmare 160 000 inlägg på X, tidigare Twitter.

”Ett viktigt steg närmare ett fullvärdigt medlemskap i Nato”, skriver statsmimister Ulf Kristersson (M) på Instagram och Facebook bara minuter efter turkiska parlamentets omröstning.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar händelsen på X:

”Sverige kommer att vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natomedlem”.

Även Magdalena Andersson (S) var snabb med att uttrycka sig på X: ”Glädjande att turkiska parlamentet nu röstat ja till att ratificera vår ansökan”.

Andersson pekar ut att president Recep Tayyip Erdogan behöver underteckna ratificeringen.

”Ser fram emot att både Turkiet och Ungern snabbt tar de sista steg som krävs för att Sverige ska bli medlemmar i Nato”.

”Räknar med Ungern”

Både Johan Pehrson (L), Muharrem Demirok (C) och Ebba Busch (KD) stämmer in och välkomnar Turkiets besked på X. Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt skriver: ”Det tog verkligen tid”.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att han välkomnar att nationalförsamlingen i Turkiet röstat för att ratificera Sveriges medlemskap i Nato.

”Jag räknar också med att Ungern kommer att slutföra sin nationella ratificering så snart som möjligt. Alla Natoländer enades i Vilnius om att bjuda in Sverige till vår allians och Sverige har fullgjort sina åtaganden. Sveriges medlemskap gör Nato starkare och oss alla säkrare.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här säger turkiska parlamentet ja till svensk Nato-medlemskap Foto: Turkiska parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.