Foto: TT

May försöker skrämma till sig väljare

Uppdaterad
Publicerad

Börsras och en sjunkande valutakurs för det brittiska pundet. Dessutom högre skatter. Det är troligtvis några av effekterna som en seger för brittiska Labour skulle ge. Och nu försöker premiärminister Theresa May skrämma till sig väljare i slutspurten av valet – med hjälp av ekonomin.

I början av maj visade mätningar att det konservativa Torypartiet ledde stort mot huvudmotståndaren Labour. Men de senaste mätningarna visar att de stora marginalerna är borta. Nu är ledningen knapp, något som också visat sig på marknaden.

Londonbörsen har backat något och flera valutaanalytiker tror att det brittiska pundet kan rasa om Labour skulle vinna valet, framför allt eftersom det skulle bli en osäkerhet kring de kommande brexit-förhandlingarna.

Val i Storbritannien 2017

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

I valrörelsens slutspurt försöker nu premiärminister Theresa May skrämma väljarna med ekonomin för att få britterna att rösta på hennes parti, konservativa Tories.

Varnar Londonborna

Hon varnar nu Londonborna för att de kommer bli betraktade som en ”kassako” som Labourledaren Jeremy Corbyn planerar att mjölka genom ”ett bombardemang av höga skatter”.

– Om du bor eller jobbar i London så kommer du drabbas av Mr Corbyns höga skatter, säger hon till tidningen Evening Standard.

LÄS MER: Hon vill få fler unga att rösta i valet

Ekonomer och företagsledare har varnat för att arbetstillfällen kommer flytta utomlands om Labour genomför planerade höjningar av företagsskatter. Dessutom menar Tories att Labours politik kommer får boräntorna att stiga, något som skulle öka kostnaden för en genomsnittlig husägare med omkring 25.000 kronor om året, enligt deras beräkningar. Dessutom hävdar de konservativa att deras motståndare vill införa en ”trädgårdsskatt” (en slags ökning av fastighetsskatten), något också skulle drabba Londonbor.

– Corbyn kommer beskatta dig när du jobbar, han kommer beskatta din trädgård och han kommer beskatta ditt hus när du vill låta dina älskade ärva, säger Theresa May, enligt Evening Standard.

Pundet kan rasa

Det brittiska pundet faller troligtvis i värde om Labour vinner, vilket bland annat gör det dyrare för brittiska familjer att åka på utlandssemester.

Men ännu mer kan pundet rasa om det blir ett jämnt valresultat och ingen av de två stora partierna får egen majoritet, enligt en analys av Bloomberg.  Ett så kallat ”hung parliament”, skulle tvinga fram en koalition vilket skulle skapa en ännu större osäkerhet, något som inte uppskattas av marknaden. Pundet kan rasa upp till 7 procent i värde om det inte blir något tydligt resultat efter torsdagens val, enligt Bloomberg.

LÄS MER: ”Snart vet vi om den nygamla strategin fungerade”

”Ekonomi, jobb och skatter” är en av de fem viktigaste punkterna för väljarna i det brittiska valet, enligt The Guardian. Medan de konservativa vill få ordning på de offentliga finanserna, så har Labour utlovat stora investeringar i vård och skola samt stimulanspaket.

De viktigaste frågorna

Tidningen The Guardian har gjort en sammanställning över de viktigaste frågorna i valet.

* Brexit. Premiärminister Theresa May utlyste nyval för att stärka stödet för sin hårda linje i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU.

* Sjukvården. Många kallar det en sjukvårdskris och Labour lovar mer pengar än de konservativa Torypartiet.

* Ekonomi, jobb och skatter. De konservativa vill få ordning på de offentliga finanserna. Labour har utlovat stora investeringar i vård och skola.

* Bostadspriserna. Många har inte har råd att köpa en bostad vilket i sin tur har drivit upp priserna på hyresbostäder kraftigt.

* Invandring. Begränsning av invandringen var en av anledningarna till att många röstade för att landet skulle gå ur EU. De konservativa har lovat att minska nettomigrationen.

* Efter helgens terrorattack på London Bridge har även säkerheten seglat upp som en viktig valfråga. Theresa May lovar hårdare tag, men kritiseras samtidigt för att ha skurit ner kraftigt på antalet poliser under sin tid som inrikesminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet