Kismet Meyton är en av de som vill se förändring, men för henne är inte de storpolitiska frågorna de viktigaste, utan hur hennes lokalsamhälle kan förbättras. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Från bostadslös till röstfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Klockan åtta på torsdagsmorgonen öppnade vallokalerna runt om i Storbritannien. En av dem som engagerat sig i valet är Kismet Meyton. Under flera års tid hade hon ingen bostad vilket väckte hennes engagemang för politik och nu försöker hon få fler unga att rösta.

– Jag vill att England blir ett land där människor kan blomstra, säger hon.

Om hon och de andra som försöker få fler att rösta lyckas skulle det gynna Jeremy Corbyn eftersom många unga väljer Labour.

Trots att Kismet Meyton bara är 21 år har hon redan levt utan bostad i fyra år. Hon flyttade under flera års tid runt bland vänner, sov på soffor och hankade sig fram på tillfälliga lösningar, tills hon fick hjälp av YMCA. Det var där någonstans som hennes politiska intresse väcktes på allvar.

Val i Storbritannien 2017

LÄS MER: TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

– Jag hade tur och många snälla vänner som inte tog så mycket betalt. Men jag vill betona att alla inte har samma tur och att det finns många barn som inte har någon som hjälper dem, säger hon.

LÄS MER: TV: Få bättre koll på partiledarna i två korta klipp

Nu jobbar Kismet Meyton för Londons borgmästare Sadiq Khan. Tillsammans med en grupp av andra unga människor fångades hon upp av en välgörenhetsorganisation och kan nu vara med och påverka politiken i staden. Samtidigt studerar hon nu politik och internationella relationer.

– Jag vill att England blir ett land där människor kan blomstra, säger hon.

LÄS MER: Konservativa partiet tros bli vinnare

Utbildningssystemet – ett lotteri

I valet håller Kismet Meyton på Labourledaren Jeremy Corbyn och hon hoppas kunna få fler att engagera sig politiskt, och få fler att rösta. Hon pratar väldigt snabbt och engagerat om ämne efter ämne. Utbildningssystemet kallar hon eftersatt och jämför med ett lotteri.

Bostadsfrågan, är en annan hjärtefråga. Att stora företag undviker skatt, en tredje.

– Vi måste göra samhället rättvisare och skapa större möjligheter för alla. Och det är inte bara en ungdomsfråga, jag känner 50-åringar som är deprimerade och jobbar för låga löner på call-center, säger hon.

LÄS MER: Tories stora marginal bortblåst – brittiska valet kan bli jämnt

”Bite the Ballot”

Det är kvällen innan valet och SVT Nyheter träffar henne på ett ”Bite the Ballot”-möte. Det är ett evenemang som handlar om att få unga att rösta och engagera sig.

På ett stort café i centrala London har ett hundratal unga Londonbor samlats, de flesta i 20-års åldern. Varma kramar och blyga leenden. Några har varit här förut. Andra är nya. Alla bjuds på kaffedrinkar.

I grupper ska de rangordna vilka politiska frågor som är allra viktigast. Många grupper sätter sjukvård, utbildning och bostäder högt på listorna.

Hur ska en bra politisk ledare vara? Diskussionen går het vid bordet. Ärlig, karismatisk och principfast är några av förslagen.

– För mig är det viktigt att de inte är släkt med någon av de andra toppolitikerna på något sätt, säger en ung tjej.

LÄS MER: Både Labour och Tories lovar mer pengar till kulturen

Inspiration från tehus på 1600-talet

”Vi vill skapa en säker plats där man kan debattera och få ihop samhället. Ta de politiska frågorna närmare vardagslivet och väcka engagemang,” säger Michel Sani. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Michael Sani, är en av grundarna till ”Bite the Ballot”. Han förklarar att det fanns liknande politiska diskussioner på caféer och tehus redan på 1600-talet och att mycket handlar om att ta politiska frågor närmare de unga.

– Vi vill skapa en säker plats där man kan debattera och få ihop samhället. Ta de politiska frågorna närmare vardagslivet och väcka engagemang,

Han hoppas och tror att valdeltagandet kommer slå rekord bland unga.

– Efter Trump och brexit blev många unga chockade. Men det viktiga är inte då, det viktiga är nu. Förhoppningsvis kan den politiska gnistan som tagit fyr bli starten på någonting speciellt, säger han.

”Du måste sätta dig vid bordet så du inte hamnar på menyn”

Han förklarar brittisk politik med en ekonomisk modell. Det handlar om utbud och efterfrågan, menar han. Eftersom unga människor inte ställer krav och syns så anpassas inte politiken efter deras önskemål.

– Du måste sätta dig vid bordet så du inte hamnar på menyn, som han uttrycker det.

Heta diskussioner och många leenden på cafét. En ung man talar passionerat om Jeremy Corbyn.

– Vi har världens chans till att få till en politisk revolution. Om han inte vinner vet jag inte vad jag gör. Då tappar jag nog allt hopp.

– Nej, gör inte det, du kan fortfarande påverka, hojtar flera andra.

Ade Onibado är en av de som vill se förändring. Foto: Jonas Ohlin/SVT

Ade Onibado är en av de som vill se förändring, men för henne är inte de storpolitiska frågorna de viktigaste, utan hur hennes lokalsamhälle kan förbättras.

– Det viktiga är det som syns utanför tröskeln, som bostäder och tillgång till jobb med löner som man kan leva på, säger hon.

Tre år efter examen kämpar hon fortfarande med att få ekonomin att gå ihop, trots arbete.

– Jag bedömer samhället efter hur de svagaste har det. Och jag måste fråga mig vad jag kan göra för att få till förändring. Men nej, jag kommer inte gå med i något politiskt parti, det är ingenting för mig. Men jag engagerar mig gärna i enstaka frågor, som hur man ska få fler unga att rösta.

VIDEO: Få bättre koll på partiledarna

Enligt en undersökning som Independent publicerar, kommer omkring två av tre unga i åldern 18-24 år i Storbritannien ”helt säkert” gå och rösta. Och av de unga har Labour och Jeremy Corbyn starkaste stöd. Omkring 67 procent säger att de ska rösta på Labour, endast 16 procent för konservativa Tories och omkring 8 procent för Liberaldemokraterna.

Enligt samma undersökning säger en överväldigande majoritet av de unga, 72 procent, att de inte tror att politik kan lösa deras problem och att de inte har förtroende för politiker.

Vid de senaste valen har det varit en stor skillnad i valdeltagande mellan unga och gamla. I det senaste valet valde över hälften av de registrerade väljarna i åldern 18-24 år att inte rösta. I gruppen över 65 år var de endast var femte.

Så hur ska man då lyckas övertala unga att gå och rösta?

– Det är svårt. Många förstår inte hur saker hänger ihop. Om de förstår kopplingen mellan politik och samhällsförändringar så kan man väcka engagemang, säger Ade Onibado.

– Många unga bryr sig inte, säger Kismet Meyton, och fortsätter:

– Men workshops som denna kan nog hjälpa till lite grann. Har man varit på något sådant här event en gång så glömmer man det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet