Nu går Storbritannien åter till val. Foto: TT

Konservativa partiet tros ta hem brittiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien går till val igen. De senaste terrorattackerna i England har påverkat debatterna i valkampanjerna och Labourpartiet får ökat stöd. Ändå spås en konservativ regering.

Under den senaste tiden har det varit flera olika val i England och nu är det dags igen. Terrorattackerna som drabbat  landet har varit en viktig del i debatten mellan partierna.

LÄS MER: Unga väljare i Storbritannien har tappat tron på politiken

Val i Storbritannien 2017

Labourledaren Jeremy Corbyn har bland annat kritiserat Theresa May på grund av de nedskärningar inom polisen som gjordes medan May var inrikesminister. Trots det verkar det konservativa partiet ligga stabilt i senaste opinionsundersökningarna.

– Det kommer att handla om trovärdighet. Den som röstas fram är den som folket tror bäst kan styra regeringen och sköta förhandlingarna med EU. Andra frågor som väger tungt är hälso- och utbildningsfrågorna som fått stort utrymme i Corbyns valkampanj. Utifrån vem som har mest förtroende ligger ändå Theresa May bra till, säger Tim Bale, professor i statsvetenskap i en intervju med Aktuellt.

Labour på uppgång

Labourpartiet har haft en uppåtgående trend vilket bland annat härleds till Corbyns sätt att mobilisera unga personer med hjälp av löften om till exempel universitetsavgifter.

– Labour har fått mycket stöd från personer som annars kanske inte brukar rösta, samt från unga. Frågan blir om de faktiskt kommer rösta när det väl gäller, säger Tim Bale.

LÄS MER: Labour knappar in inför valet i Storbritannien

Enligt Bale är dock Labourpartiets nya stöd förmodligen inget som kommer att betyda en större utmaning för det konservativa partiet som trots en knapp marginal ändå ligger sex till sju procent före.

Viktigt val

Enligt Tim Bale är detta ett viktigt val för England på flera olika sätt. Dels för att England i och med brexit kommer att ge sig in i en betydande förhandlingsprocess med EU, och dels för att det kommer påverka hur public service kommer att se ut i landet.

LÄS MER: Osäker framtid för svenskar i Storbritannien efter brexit

– Antingen kan vi röra sig mot en socialistisk regering då public service finansieras med skatteintäkter, eller så fortsätter vi på samma sätt som vi har haft det sedan 2010. Det här valet blir kanske inte en vändpunkt, utan mer en bekräftelse på hur vi haft det under de senaste sju åren. Troligtvis får vi en konservativ regering som kommer ta oss genom ett hårt brexit, säger Tim Bale.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet