De flesta i det brittiska parlamentet vill inte lämna EU utan avtal, skriver Christoffer Wendick Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/TT

May: Omröstning om brexitavtalet i januari

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att omröstningen om brexitavtalet ska hållas någon gång den 14-20 januari nästa år. Labourledaren Jeremy Corbyn säger i underhuset att han kommer att kräva en misstroendeomröstning.

– Den här kammaren har inte något förtroende för premiärministern, säger han.

I en debatt i underhuset varnade May för att en ny folkomröstning ytterligare kan dela landet, när arbetet i stället måste läggas på att ena det.

Premiärministern har fått stöd av näringsminister Greg Clark, som i brittisk radio tidigare på måndagen sade att han hoppas att hennes avtal får ja i parlamentet. Han bedömer att en andra folkomröstning om brexit skulle öka osäkerheten för landet.

Bakstop ett bekymmer

Under måndagens debatt betonade May också att hon är medveten om att parlamentsledamöter bekymras över reservlösningen för Nordirland – kallad backstop – som ska förhindra att gränskontroller återupprättas mellan Nordirland och EU-landet Irland.

Enligt May ska ytterligare samtal hållas med EU och förtydliganden i avtalet är möjliga.

May ska också se över om underhuset ska få möjligheten att tycka till om reservlösningen.

– Det skulle kunna inkludera att låta parlamentsledamöterna uttrycka att backstop inte ska kunna fortgå i evighet, sade May enligt The Guardian.

Hotade med misstroendevotum

Hon tillade att inte heller EU-ledare är förtjusta i reservlösningen, som innebär att EU och hela Storbritannien, inklusive Nordirland, ska ingå i ett gemensamt tullområde.

Labourledaren Jeremy Corbyn säger under debatten i underhuset att han kommer att kräva en misstroendeomröstning på grund av att Theresa May skjutit upp omröstningen om brexitavtalet.

Corbyn citerade hur motionen kommer att lyda:

– Den här kammaren har inte något förtroende för premiärministern på grund av hennes misslyckande att utan fördröjning låta underhuset få rösta om utträdesavtalet och ramverket för framtida relationer mellan Storbritannien och Europeiska unionen.

Han kallar Mays besked oacceptabelt.

Debatten om brexitavtalet kommer att fortsätta fram till den 7 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.