Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

McDonalds, Coca-Cola och Starbucks pausar verksamhet i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

McDonalds stänger tillfälligt alla sina 850 restauranger i Ryssland. Beslutet tas med anledning av den ryska invasionen i Ukraina. Även den amerikanska läskjätten Coca-Cola samt cafékedjan Starbucks pausar sin verksamhet i landet.

McDonalds kommer dock att fortsätta att betala ut löner till de 62 000 ryska anställda som har ”lagt ner sitt hjärta och sin själ i vårt varumärke”, heter det i ett uttalande från bolaget.

Även Coca-Cola och Starbucks stänger tillfälligt ner verksamheten i landet.

Tisdagens besked kommer efter att trycket från omvärlden ökat på företag som McDonalds, Coca-Cola och Pepsi att stänga verksamhet i landet efter den ryska invasionen i Ukraina.

Flera amerikanska snabbmatsjättar som Kentucky Fried Chicken och Papa John's pizza fortsätter dock att verka i Ryssland. Likaså läskjätten Pepsi, något som genererat starka protester i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.