Benjamin Netanyahu ska i hemlighet ha flugit till Saudiarabien för ett möte med kronprins Mohammed bin Salman. Det är i så fall första gången som en israelisk premiärminister besöker landet, som är en av Israels ärkefiender. Foto: TT arkiv

Netanyahu i hemligt möte med saudiske kronprinsen

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har träffat Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman för hemliga överläggningar, enligt medieuppgifter. Det är det första kända besöket av en israelisk premiärminister i kungadömet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som besökte Israel förra veckan, ska också ha varit med under mötet, uppger den israeliska public service-kanalen Kan. Flera andra israeliska medier har publicerat samma uppgifter, som nu inofficiellt bekräftats av medlemmar i den israeliska regeringen, som kallar mötet en ”fantastisk prestation”:

”Bara det faktum att mötet ägt rum är en händelse av yttersta vikt”, kommenterade utbildningsminister Yoav Gallant till israels arméradio enligt Reuters.

Enligt BBC visar flygdata att en affärsjet, som tidigare använts av Netanyahu, flugit från Israel till hamnstaden Neom på Saudiarabiens västra spets, där prins Salman och Pompeo höll ett inplanerat möte.

Mötet sker i ljuset av att Israel, via medling från USA:s sida, ingått historiska avtal om normalisering med två av Saudiarabiens allierade på Arabiska halvön: Förenade arabemiraten och Bahrain.

Den saudiska regimen i Riyad har officiellt hållit fast vid att man kommer att följa Arabförbundets gamla ståndpunkt, det vill säga att inte upprätta några formella relationer med Israel innan konflikten med palestinierna är löst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.