Ukrainsk militär kör mot staden Luhansk i östra Ukraina. Foto: TT.

Medvind för Ukrainas regeringsstyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringstrupper avancerar i östra Ukraina och har drivit proryska rebeller till reträtt på många platser de senaste veckorna.

Hårda strider rasar i dag kring Luhansk och Donetsk i östra Ukraina. Regeringstrupper uppges ha avancerat där de senaste dagarna, i försöken att återta kontrollen över städerna som sedan flera månader är starka fästen för proryska rebeller.

– Det här är inte ett inbördeskrig, utan en konflikt där Ukraina försvarar sitt territorium mot utländska legosoldater, banditer och terrorister. Det sa i dag Ukrainas president Porosjenko i samband med en militär ceremoni.

Rebeller på reträtt

Ukrainska regeringsstyrkorna har drivit proryska rebeller till reträtt på många platser de senaste veckorna. Flera städer som under lång tid behärskats av rebeller kontrolleras nu av Ukrainas armé. Jämfört med i våras har vinden vänt helt och hållet. Ukrainas väpnade styrkor har på flera sätt blivit effektivare.

Stärkt stridmoral

De har fått pengar till hyggliga löner och underhåll. USA har försett dem med materiel som skyddsutrustning, och bildförstärkare för nattstrid. Stridsmoralen har stärkts. Inom de närmaste veckorna skickar USA dessutom militära rådgivare till Ukraina som ska bidra med att ytterligare vässa landets militär.

Ökad rysk inblandning

Men samtidigt förefaller Ryssland bli alltmer involverat i striderna, både Ukraina och USA anklagar ryssarna för att föra in tungt artilleri till den försvagade rebellerna i östra Ukraina. En av den ukrainska militärens främsta mål med sin offensiv är att ta kontroll över områdena kring den ukrainsk-ryska gränsen i de nordöstra delarna av landet. Målet med det, säger Kiev, är att stoppa det stora inflödet från Ryssland av förband och krigsmateriel till rebellstyrkorna.

Ryssland förnekar anklagelserna från Ukraina och USA att man bistår rebellerna. Moskva beskyller den amerikanska regeringen för att ägna sig åt en förtalskampanj, och hävdar att ukrainska styrkor avfyrat ett stort antal granater mot rysk mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet