Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harry och Meghan, hertig och hertiginna av Sussex, under intervjun med Oprah Winfrey. Foto: Joe Pugliese/AP/TT

Meghan Markle: Fanns en oro i hovet kring hur mörk hud vårt barn skulle få

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av det brittiska kungahuset blev hon avskuren från sitt sociala liv vilket fick henne att känna sig alltmer isolerad och ensam. Det uppger Meghan Markle i hennes och Harrys intervju med Oprah Winfrey.

Till slut fick hon självmordstankar. I intervjun berättar paret också att en person närstående till dem inom kungahuset ställt frågor till prins Harry om hur mörk hudfärg deras då ofödda barn skulle komma att få.

Redan innan sändningen började under natten till måndag svensk tid har den förinspelade intervjun med paret uppmärksammats stort i internationella medier.

Meghan och Harry, hertig och hertiginna av Sussex, valde förra året att lämna det brittiska kungahuset.

”Desperat situation”

I intervjun med Oprah Winfrey berättar de nu om bakgrunden till beslutet. Enligt Harry var den utlösande faktorn att familjen nekades personskydd efter att de meddelat att de ville avsäga sig sina kungliga uppdrag. Plötsligt kunde Harry och Meghan som då hade flyttat till Kanada, inte få någon hjälp alls från kungahuset, säger den tidigare prinsen.

– Det var en desperat situation. Jag hörde av mig till alla instanser som jag trodde att jag skulle höra av mig till för att få hjälp. Det gjorde vi båda två, både tillsammans och var för sig.

I intervjun vittnar paret också om att hudfärgen på deras då ofödda barn var uppe för diskussion i kungahuset. Prins Harry ska ha fått frågor från en person närstående till dem i hovet om hur pass mörk hudfärg barnet skulle komma att få.

– Det fanns en oro och diskussioner kring hur mörk hans hud skulle bli. Vilken betydelse det skulle ha och hur det skulle se ut, säger Meghan Markle.

Drabbades av självmordstankar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meghan Markle om självmorstankarna: ”Jag ville inte leva”

Men sprickan mellan paret och den brittiska monarkin sträcker sig längre tillbaka än så. Meghan gör gällande att hon till en början upplevde kungahusets ovilja att kommentera hennes och Harrys relation som ett sätt att skydda henne. Men senare kom hennes perspektiv att förändras och till sist kände hon sig nedtystad.

Hon uppger att hennes sociala liv kringskars och att hon inte längre kunde träffa vänner på samma sätt som tidigare i och med att hon blev en del av kungafamiljen när paret gifte sig.

– Jag har aldrig känt mig ensammare.

I takt med att hon började må allt sämre vände hon sig till hovet, men där ska hon inte ha fått någon hjälp. På frågan om hon drabbades av självmordtankar svarar hon ja.

– Det var en verklig och obehaglig, ständigt malande tanke, säger hon.

Hon understryker samtidigt att hon mår bättre nu och att hon nått insikten att ”livet är värt att leva”.

Både Meghan och prins Harry påpekar i intervjun att relationen med kungafamiljen som sådan är god och att det är skillnad på familjen och kungahuset som institution. Harry säger att han har en god relation med sin farmor drottningen, däremot har relationen med prins Charles tagit stryk.

Hela intervjun med Harry och Meghan har sänts på TV3 och Viafree.

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: telefon 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Jourhavande präst: telefon 112.

Jourhavande medmänniska: telefon 08-702 16 80.

1177 Vårdguiden: Kan ge information om närmaste psykiatriska mottagning.

Röda Korsets stödtelefon: telefon 0771-900 800.

Äldrelinjen: telefon 020-22 22 33.

Kvinnofridslinjen: telefon 020-50 50 50. För den som utsatts för hot eller våld.

Källa: mind.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer