Angela Merkel har fått tugga i sig att hon vid nästa humanitära flyktingkris måste fråga förbundsdagen innan hon fattar beslut om att öppna gränserna. Foto: TT

Analys: Merkel backar i flyktingfrågan för husfridens skull

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter många timmars förhandlingar har förbundskansler Angela Merkel tvingats till en kompromiss i flyktingfrågan. Hon har gått med på att nämna en siffra för hur många flyktingar Tyskland kan acceptera i framtiden. 200.000 människor per år ska vara maxgräns – men ordet får inte användas.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Som ofta vid svåra kompromisser är ordvalet avgörande. Ordet ”Obergrenze” – en övre gräns för antalet accepterade flyktingar av humanitära skäl per år – har delat de två kristdemokratiska partierna CDU och CSU i två läger.

Horst Seehofer, partiledare för CSU, Merkels systerparti i Bayern, har krävt en maxgräns efter den intensiva flyktingvågen 2015. Merkel har vägrat att nämna en siffra. Hon ansåg att en övre gräns bryter mot den grundlagsskyddade asylrätten, som ger varje individ rätt att få sin asylansökan prövad.

Städa bort konflikten

Men efter det svåra valnederlaget nyligen för både CDU och CSU måste konflikten mellan partierna städas bort. För att kunna bilda koalitionsregering ihop med de två partierna Liberalerna och De Gröna måste det kristdemokratiska lägret hålla ihop.

Horst Seehofers seger i den här frågan är avgörande för hans politiska framtid. Därför fick han sin ”Obergrenze” mot löfte att ordet inte används. I stället gör partierna en avsiktsförklaring och alla behåller ansiktet.

Fråga först

Merkel har fått backa för husfridens skull. Hon har också fått tugga i sig att hon vid nästa humanitära flyktingkris måste fråga förbundsdagen innan hon fattar beslut om att öppna gränserna. Merkel har försvarat sitt agerande från 2015 men har också lovat att denna krissituation aldrig mer ska återuppstå.

Men många av hennes väljare har inte låtit sig övertygas. Över en miljon lämnade CDU och röstade i stället för det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland vid valet i september. CSU gjorde sitt sämsta val sedan 1949.

Svåra förhandlingar väntar

De två kristdemokratiska partierna behöver sluta fred för att kunna sy ihop den nya regeringen. De Gröna står för en välkomnande politik medan Liberalerna vill ha hårdare regler. Det alla är eniga om är att förhandlingarna kommer att bli svåra och långdragna.

LÄS MER: Tysk uppgörelse om flyktingpolitiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet