Förbundskansler Angela Merkel: ”Låt oss visa världen att vi kan fortsätta att vara fria genom att själva begränsa oss” Foto: AP/Uta Tochtermann

Analys: Merkel vill undvika tvång – men tar alla sitt ansvar?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förbundskansler Angela Merkel tvekar att införa tvångsåtgärder som utegångsförbud för att begränsa spridningen av coronaviruset. I stället vädjar hon till sina medborgare att ta personlligt ansvar. Men är det någon som lyssnar?

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

För första gången under Angela Merkels snart 15-åriga maktinnehav valde hon nyligen att vända sig direkt till sina medborgare i ett tv-sänt tal. Skillnaden mot hennes traditionella nyårstal var uppenbar för alla. Nu är det allvar, var hennes raka budskap.

Känsloutbrott och drama är inget som kännetecknar Angela Merkels  ledarstil. Hon är en rationell och nykter naturvetare som är känd för att ta tid på sig att lösa kriser.

Coronapandemin

Personligt budskap

Det är sällan hon hänvisar till personliga erfarenheter från sin uppväxt i DDR:s totalitära kommunistiska system. Nu valde hon att påminna om kampen för det fria samhället som fördes under den fredliga revolutionen 1989.

”Friheten att resa fick sådana som jag kämpa hårt för, och därför vill vi inte inskränka den rätten om det inte är absolut nödvändigt”, förklarade kanslern i sitt tal.

Merkel tvekade inte att jämföra dagens situation med utmaningarna efter landets mörkaste tid, andra världskriget.

Stängda skolor

Tysklands decentraliserade politiska system gör det möjligt för lokala och regionala beslutsfattare att gå egna vägar. Skolor har stängt, försvarmakten har beredskap att upprätta specialsjukhus. Bundesligas fotbollsmatcher är inställda och alla evenemang med mer än 50 deltagare har förbjudits i huvudstaden där biografer, teatrar, kyrkor och sporthallar har stängt. Bayern har infört utegångsförbud med hot om bötesstraff.

Generöst stöd

Tyskland är ett rikt land, statsfinanserna är i god ordning. Näringslivet har fått löften om generöst med stödpengar med en rekordstor krisfond på 5 500 miljarder kronor. Sjukvården är högt utvecklad och världsbäst men landets geografiska läge gör det svårt att skydda gränserna mot smitta utifrån.

Den tyska regeringen tvekar att gå samma väg som Frankrike med åtgärder som nationellt utegångsförbud. Angela Merkel har klargjort att fler tvingande åtgärder kan bli nödvändiga. Men hon axlar hellre den för henne obekväma rollen som landsmoder och vädjar till alla att ta sitt ansvar att frivilligt hjälpa till att begränsa spridningen av viruset.

”Låt oss visa världen att vi kan fortsätta att vara fria genom att själva begränsa oss”, var hennes budskap.

Krismedvetande?

Finns det ett allmänt krismedvetande som får människor att ändra sitt beteende? Kanslern avvaktar nu om allvaret i hennes ovanliga framträdande nått fram.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet