Martin Schulz, SPD, Horst Seehofer, CSU och Angela Merkel, CDU har förhandlat fram ett förslag till ett gemensamt regeringsprogram. Foto: TT/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Merkels koalition överens om regeringskompromiss

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkels kristdemokrater har kommit överens med det socialdemokratiska partiet SPD om en gemensam regeringsförklaring. Enligt tyska medier får SPD viktiga topposter i regeringen, bland annat det prestigefyllda finansdepartementet. Det är en viktig signal till partiets medlemmar som nu ska rösta för eller emot uppgörelsen. I början av mars kan ett besked vara klart.

Mer än fyra månader efter valet till den tyska förbundsdagen har Merkels CDU och systerpartiet CSU manglat fram en kompromiss ihop med Socialdemokraterna, SPD.

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA blir det Olaf Scholz, regeringschef i Hamburg, som blir ny finansminister, en post som tidigare tillhört CDU. Det är en stor eftergift och det ska markera socialdemokraternas stärkta roll i den nya koalitionen.

Socialt stöd

Enligt en anonym källa har parterna kommit överens om en av de två sista stötestenarna- de tidsbegränsade anställningar som SPD velat skärpa reglerna för. Den andra tvistefrågan gäller en utjämning av avgifterna för sjukförsäkringen.

Byggbidrag

Man har kommit överens om en reform om ”bostadsbarnbidrag”, ett bidrag till barnfamiljer som vill bygga egna hem. Partierna vill även bromsa hyreshöjningar och inrätta en kommission som ska stötta den struktursvaga landsbygden.

Även på EU-området har en överenskommelse om ökade investeringar i eurozonen nåtts.

Medlemsomröstning

Men ännu återstår ett hinder på vägen mot en ny regering. Uppgörelsen ska ut till de 463.000 socialdemokratiska medlemmarna för omröstning. Det blir en procedur som kan ta omkring tre veckor. Partiet har haft en tillströmning av nya medlemmar den senaste tiden. Falangen som vill säga nej till den stora koalitionen GroKo, die Grosse Koalition, uppges öka. Det är ungdomsförbundet som driver motståndet och som drivit kampanjer för att värva nya medlemmar.

Den socialdemokratiske ledaren Martin Schulz måste övertyga sina partimedlemmar att godta överenskommelsen om ett nytt regeringsprogram. Foto: TT

SPD:s partiledare Martin Schulz ska ge sig ut på turné bland partimedlemmarna för att få stöd för uppgörelsen.

Opinionsstödet minskar

Opinionssiffror visar ett rekordlågt stöd för SPD med bara 17 procent, jämfört med 20,5 procent i valet i september 2017, vilket var partiets sämsta resultat sedan 1949. Även CDU tappar och ligger på 30,5 procent, att jämföra med valresultatet på 32,9 procent. Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland har ökat från 12,6 i valet till 15 procent, enligt INSA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet