Mexikokartell hänger döda kroppar från bro

Uppdaterad
Publicerad

19 döda kroppar har hittats i den mexikanska staden Uruapan, 400 kilometer väster om huvudstaden Mexiko City. Det verkar vara resultatet av den skoningslösa konflikten mellan mexikanska narkotikakarteller i området. Samtidigt säger forskaren Falko Ernst till The Guardian att konflikten även innefattar en annan kamp – att ta kontroll över regionens avokadomarknad.

I staden Uruapan hittades 19 döda kroppar i veckan, skriver The Guardian. Nio av kropparna hängde halvnakna vid en bro i staden och intill dem syntes en banderoll med texten ”Underbara personer, fortsätt med era rutiner”. Banderollen ska ha varit signerade med Jalisco-kartellens initialer i rött. På spanska går de under namnet Cártel de Jalisco Nueva Generación.

– Den här typen av offentligt, teatraliskt våld där du inte bara dödar – du skryter även om att döda – är tänkt att skrämma rivaler och skicka ett budskap till myndigheter, säger Alejandro Hope, säkerhetsanalytiker i Mexiko, till nyhetsbyrån AP.

Konflikt om narkotika

Minst tio andra sönderskjutna kroppar hittades på två andra platser i närheten av bron. Advokaten Adrián López Solís har tidigare sagt att det handlar om en konflikt mellan konkurrerande karteller om kontrollen av regionens narkotikahandel. Även de senaste dödsfallen verkar vara kopplade till revirstrider, säger López Solis.

– Olyckligtvis har konflikten resulterat i den här typen av händelser som berättigar oron hos allmänheten, säger advokaten till AP.

Forskare: Kontroll över avokadomarknaden

Falko Ernst, internationell krisgruppsforskare med inriktning på Mexikos karteller, menar att konflikten inte bara handlar om den lokala drogmarknaden. Den innefattar även kampen om att ta kontroll över regionens avokadomarknad – som är en miljarddollarindustri.

– Den stora dragningskraften här är avokado, säger han till The Guardian.

Den brittiska dagstidningen har tidigare rapporterat att upp till fyra lastbilar med avokado stjäls i Mexiko varje dag genom organiserad brottslighet. Ernst menar också att avsikten med dödandet är att skrämma konkurrerande kriminella grupper, deras medlemmar, familjer och mexikanska myndigheter.

Har pågått i flera år

Även den spanska tidningen El País har skrivit ett längre reportage om brottsligheten kring avokadomarknaden, och menar att oroligheterna var som störst för ungefär fem år sedan. Då avgick den dåvarande chefen för APEAM, en förening för avokadoproducenter i Michoacán, efter att ha blivit fångad på film när han satt och pratade med en känd kartelledare, tillsammans med affärsmän och lokala politiker. Det rapporterar El País. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.