Analys: ”Nu vässas knivarna – alla blickar mot Michigan”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Bernie Sanders behöver nu en övertygande framgång i betydelsefulla Michigan. Men opinionsmätningarna talar emot honom. Tiden börjar samtidigt att bli knapp för Sanders och hans unga väljare att ”revolutionera” USA- för det demokratiska partiets anhängare tycks söka sig till ett mer beprövat namn.

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Just nu tycks tiden nästan stå stilla här i Väst. Coronaviruset liksom lamslår stora delar av landet. Men demokraternas valrörelse fortsätter ändå med valmöten, som samlar många tusen människor, och dörrknackningar hos möjliga väljare.

Att Sanders just nu upplever den mest utmanande tiden hittills, under valrörelsen, rådet det inget tvivel om. 77-åringen ställde också in flera planerade besök i Mississippi för att ytterligare öka närvaron här i Michigan. För alla vet att om Joe Biden vinner i den prövade bildelstaten, så börjar våren att se svårt ut för Bernie Sanders. 

Vit arbetarklass

När Sanders vann Michigan för fyra år sedan lockade han de väljare som inte gillade Hillary Clinton och hennes politisk arv. Den här gången ser läget betydligt mer utmanande ut, då Joe Biden tycks fortsätta att få ett starkt stöd bland svarta demokrater och vita välutbildade väljare.

Sanders taktik nu är att skruva upp attackerna mot Biden och peka på hur den tidigare vice presidenten t ex röstat igenom frihandelsavtal, som kostat Michigan hundratusentals arbetstillfällen. Kritiken mot Nafta här i Michigan är också stenhård, bland de många arbetare som förlorat jobben vid bilfabrikerna de senaste åren. Och att vinna den vita arbetarklassen är nog den enda vägen till en framgång här för Bernie Sanders.

Hårt prövade stater

Michigan styr över 125 delegater och det väger absolut tyngst av de sex delstater som går till val idag. Michigan, är hårt prövat och speglar på många sätt hur olika väljare i USA tänker. Här kantar det övergivna husen, gata efter gata.

Vi påminns om de hårda ekonomiska omställningarna när vi plötsligt passerar utanför en nedlagd, enorm, bilfabrik. Och ingenting tycks så märkligt som att mitt i en väldig amerikansk stad, med all den välfärd som ändå finns här, möta allt detta.

Michigan är också första delstat, i det sargade, mytomspunna amerikanska rostbältet, som går till val. Och bekymmer här kan också innebära problem i andra problemfyllda industriområden, som Ohio och Illinois.

Alla blickar mot Michigan

Bernie Sanders fick för några dagar sedan en fråga om han var berett att hoppa av- om han inte vann i Michigan. Svaret blev ett kort: nej. Biden har ju plötsligt vänt den här valrörelsen. Och kallduschen i Texas, under ”Super Tuesday”, var isande för Sanders.

Därefter har Joe Biden dessutom fått en lång rad av betydelsefulla politiker att sluta upp bakom honom. Det är så tydligt att den gamla traditionella delen av det demokratiska partiet, inte vill någonting hellre än att lyfta fram Joe Biden.  Och nu står alltså ytterligare sex delstater på spel, men alla ögon riktas mot vad som sker här i Michigan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet