Foto: Scanpix

Microsoft samarbetade med NSA

Uppdaterad
Publicerad

IT-jätten Microsoft har haft ett mycket nära samarbete med amerikanska säkerhets- och underrättelseorgan, som Microsoft aktivt hjälpt att övervaka kommunikationen mellan företagets kunder, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Enligt dokument läckta av den amerikanske larmaren Edward Snowden har Microsoft bland annat hjälpt NSA, som redan hade tillgång till Microsofts mejlprogram, att kringgå företagets kryptering för att kunna övervaka chattprogram, rapporterar The Guardian.

Via övervakningsprogrammet Prism gav företaget också underrättelsetjänsten tillgång till en molnbaserad förvaringstjänst med över 250 miljoner användare globalt. Också Skype, som köptes av Microsoft 2011, samarbetade med underrättelsetjänsterna för att samla in video- och ljudmaterial.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet