Foto: TT

Mikroplast kan förbjudas i Storbritannien

Publicerad

Mikroplast kan snart vara förbjudet i duschkrämer och ansiktsskrubbar i Storbritannien. Plasten, som påverkar havet avsevärt mycket, kan snart försvinna helt från Storbritannien, även om EU inte förbjuder den, rapporterar BBC.

USA är ett av flera länder som har förbjudit mikroplast. Den används i olika skönhetsprodukter för att till exempel exfoliera huden eller i tandkräm för att skrubba tänderna. Problemet är att partiklarna är så små att de inte kan plockas upp av reningssystemen när de hamnar i avloppssystemet. Det innebär att skräpet hamnar, och ligger kvar, i havet, där fiskar och havsfåglar äter upp dem.

Partiklarna sitter kvar i djurens magar och kan, i stora mängder, vara giftiga.

Vill besluta utan EU

Nu kan problemet snart försvinna i Storbritannien, enligt BBC. Landets miljöminister Rory Stewart har under torsdagen sagt att ”om vi inte kan få ett enat beslut från EU är vi öppna för möjligheten att Storbritannien agerar på egen hand”.

Forskare menar att ett förbud inte är tillräckligt för att eliminera plastföroreningar, men att det är en bra början.

Greenpeace jublar

Den globala miljöhälsoorganisationen Greenpeace har länge fört en kampanj mot plastföroreningar, och jublar över beskedet. ”Det här reflekterar hundratusentals personers åsikt över hela landet”, sade kampanjledaren Louise Edge. Men hon kommer inte att nöja sig med samma typ av lagstiftning som i USA. Louise Edge menar att den amerikanska lagstiftningen endast täcker vissa typer av mikroplast, och det är inte tillräckligt.

På måndag kommer frågan att lyftas inför revisionskommittén.

Studerades i Östersjön

Senast ifjol hade ett internationellt forskarteam under ett år kartlagt mängden mikroplast i Östersjön. De menade att situationen värre än man befarat.

– Det här problemet kan man inte se med blotta ögat. Jag tror att alla studier som har gjorts hittills har underskattat problemet, sade Anna Kärrman, miljökemist vid Örebro universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer