Efterfrågan på halvledare till datachip är i dag enorm i hela världen. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Miljarder satsas på produktion av halvledare i EU

Publicerad

En chip-fond blir EU:s nya vapen för att hänga med i teknikutvecklingen. Mängder av miljarder ska satsas på produktion och utveckling av halvledare.

I vad som kallas ”Chip för Europa”-initiativet ska allehanda resurser riktas åt samma håll, hoppas EU-kommissionen.

15 miljarder euro – drygt 150 miljarder svenska kronor – ska göras tillgängligt för att stärka pågående forskning och utveckling.

– Chip är nödvändiga i nästan alla produkter, men pandemin har samtidigt visat på sårbarheten i den globala leveranskedjan, säger kommissionsordföranden Ursula von der Leyen vid ett kort pressframträdande i Bryssel.

– På kort sikt ska det här öka vår motståndskraft mot framtida kriser genom att göra det möjligt för oss att förekomma och undvika bristlägen. Och tittar vi på medellång sikt hjälper den till för att göra Europa till en industriell ledare på den här strategiska marknaden, säger von der Leyen.

Ingen omställning utan chip

Totalt hoppas EU-kommissionen att med offentliga och privata medel få loss 43 miljarder euro under de kommande åren.

”Vår målsättning är hög: vi ska dubbla vår globala marknadsandel till 20 procent år 2030 och tillverka Europas mest sofistikerade och energieffektiva halvledare”, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton i ett pressmeddelande.

– Det kan inte bli någon digital eller grön omställning utan chip, konstaterar i sin tur digitalansvariga kommissionären Margrethe Vestager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.