Trump vägrar skriva under stödpaketet – kräver mer pengar till fattiga

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljoner amerikaner blir på lördagen av med arbetslöshetsstöd då president Donald Trump inte har velat signera det krisstödpaket som kongressen tidigare i veckan röstade igenom.

I krispaketet som Trump nobbar ingår en direktutbetalning om 600 dollar till amerikaner med låg inkomst – det vill presidenten trefaldiga.

Krisstödpaketet som uppgår till 900 miljarder dollar röstades på måndagen igenom av en ovanligt enig kongress, även om demokraterna tvingades göra en rad eftergifter, bland annat blev det lägre bidragsnivåer. Republikanerna har däremot kallat stödpaketet en ”triumf”, skriver New York Times.

Trump vill inte godkänna

I stödpaketet ingår en rad åtgärder, bland annat pengar till delstaterna för distribuering av coronavaccin, lån till små och stora företag och stödpengar till flyget, skriver New York Times.

Att avgående president Donald Trump inte har velat godkänna stödpaketet innebär också att nästa års statsbudget inte har godkänts.

I krispaketet som Trump hittills har nobbat ingår en direktutbetalning om 600 dollar, ungefär 5 500 svenska kronor, till amerikaner med en inkomst under en viss nivå, skriver CNN. Den summan verkar den avgående presidenten tycka är alltför låg.

Vill tredubbla utbetalningen

På fredagen twittrade han ”varför vill politikerna inte ge dem 2 000 dollar i stället för 600?”, men utan att förklara hur han kommer att agera vidare i frågan.

Demokraternas förslag om direktutbetalningarna låg på 1 200 dollar, men röstades ner av Donald Trumps eget parti som tyckte att 600 dollar var en bättre nivå.

14 miljoner förlorar ersättning

Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset har meddelat att hon vill höja beloppet till 2 000 dollar för att få Trump att skriva under stödpaketet, skriver CNBC. Hon kommer hålla en votering i representanthuset om frågan under måndagen.

Utan Trumps underskrift kan 14 miljoner arbetslösa amerikaner förlora sin arbetslöshetsersättning, enligt uppgifter från arbetsmarknadsdepartementet. Från och med tisdag nästa vecka riskerar landet även en partiell nedstängning av statsapparaten om den nya budgeten inte har fått klartecken.

Biden: ”Kan få förödande konsekvenser”

USA:s tillträdande president Joe Biden varnar för ”förödande konsekvenser” om president Donald Trump fortsätter att fördröja undertecknandet av krisstödspaket.

”Denna avsaknad av ansvarstagande får förödande konsekvenser. I dag kommer omkring tio miljoner amerikaner att förlora sin arbetslöshetsförsäkring”, konstaterade Biden i ett uttalande på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.