Hon har förlorat sin son och tog idag farväl av sin Korkmaz som var en av alla dödsoffer i gårdagens attentat i Ankara. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Mina vänner ska inte ha dött i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

Begravningen av 25-årige Korkmaz Tedik blev en jättelik manifestation mot våldet.

Tusentals fredsdemonstranter kom till begravningsceremonin och visade Korkmaz familj och hans vänner sitt stöd.

– Det finns tusentals andra unga män precis som min son. Det är viktigt att alla nu står upp och vågar fortsätta kampen mot våldet, sa hans far Erdogan Tedik.

Terrordåd i Ankara

Luften var varm och fuktig i den västra delen av Ankara där Korkmaz Tedik fördes till den sista vilan. Stämningen i Ankara är nu laddad. Och bland de vänsterorganisationer och fackförbund som arrangerade gårdagens demonstration hördes slagord mot den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan.

– Han har splittrat vårt land och kan inte på något sätt garantera vår säkerhet, menade Nimat Bener.

Hon är en av de demonstranter som fanns på plats i går i närheten av tågstationen här i huvudstaden. Trots allt hon upplevde var det ändå viktigt för henne att trotsa hotet och våga sig ut i en ny demonstration idag.

– Jag är inte rädd. Mina vänner ska inte ha dött i onödan.

De här grupperna har – oavsett ett vem som detonerade sprängladdningarna – gjort president Erduan till ytterst ansvarig.

Alltfler här ställer sig också frågan om det kommer att vara möjligt att genomföra parlamentsvalet den första november. Det var ju så planen såg ut, innan Turkiets värsta terrordåd hittills drabbade Ankara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara

Mer i ämnet