Minst 45 döda i nordöstra USA efter ovädret Idas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Ida har orsakat kraftiga översvämningar i flera delstater i nordöstra USA. Minst 45 människor har mist livet, rapporterar CNN. Enligt Vita huset har president Joe Biden utlyst nödläge i New York och New Jersey.

Ovädret Ida orsakar kaos i mångmiljonstaden New York där över 170 millimeter regn föll på drygt fem timmar. Det har lett till omfattande översvämningar, bland annat i stadens tunnelbanesystem. Bilder i sociala medier visar vatten som forsar över tunnelbaneplattformar och tåg och all trafik i tunnelbanesystemet har stoppats.

– Jag är ledsen att behöva säga att minst 23 personer dött i New Jersey på grund av stormen, säger guvernör Phil Murphy.

Liten pojke drunknade i hemmet

I staden New York har minst ett dussin människor dött. Flera människor miste livet i översvämmade källare i stadsdelen Queens. Ett par och deras lilla pojke som bodde i en källarlägenhet omkom.

– Vattnet kom in genom fönstren, berättar deras granne Choi Sledge för tidningen The New York Times.

Den panikslagna kvinnan ska ha skrikit i telefonen och grannen manade familjen att snabbt ta sig upp på tredje våningen. Men de hann aldrig dit utan drunknade i sin bostad.

Dödsfall har också rapporterats i delstaterna Connecticut, Maryland, Pennsylvania och Virginia.

”Människor går igenom ett helvete”

Samtidigt återstår räddningsarbete och att städa efter stormens framfart, konstaterar New Yorks borgmästare Bill de Blasio som utlyst nödläge.

– Människor går igenom ett helvete. De behöver hjälp, säger han enligt AFP.

Under torsdagen utlyste även president Joe Biden nödläge i delstaterna New York och New Jersey, vilket gör det möjligt för de drabbade att ta hjälp av federala myndigheter, skriver Vita huset.

Drar mot New England

Ovädret Ida, som till en början var orkanklassad, drog först in över Louisiana och Mississippi i syd i början av veckan, och krävde minst nio dödsoffer. President Joe Biden kommer att besöka det hårt drabbade Louisiana under fredagen.

De ekonomiska förlusterna efter Ida beräknas bli rekordstora – till och med större än efter orkanen Katrina 2005. Under onsdagen konstaterade en rapport från FN:s meteorologiska världsorganisation att Ida har potential att bli den mest kostsamma väderkatastrofen någonsin, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.