Foto: TT

Minst 95 dödades i självmordsattack i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 95 personer dödades och 246 personer skadades i två självmordsattacker mot en fredsdemonstration i den turkiska huvudstaden Ankara. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde attacken i Ankara och kallade den ”ett slag mot freden i vår nation”.

Hundratals personer samlades på lördagsmorgonen, nära centralstationen i den turkiska huvudstaden Ankara, för att protesterade mot konflikten mellan den turkiska staten och kurdiska miliser i sydöstra Turkiet (PKK).

Strax efter klockan 10.00 lokal tid, 9.00 svensk tid, då en grupp demonstranter stod på rad och skrek slagord och dansade, så exploderade det precis bakom dem. Bara sekunder efter smällde det igen.

Terrordåd i Ankara

– Vi gick i marschen ganska långt fram, och efter att den börjat exploderade två bomber, säger Ertugrul Kürkçü, parlamentariker och hedersordförande för det prokurdiska partiet HDP till SVT i telefon från Ankara.

Efter explosionerna uppstod kaosartade scener där vissa försökte fly platsen samtidigt som många andra försökte hjälpa de hundratals skadade.

– Jag såg en flicka, hon var i sex-sjuårsåldern och låg död på marken, helt täckt av blod, säger Kürkçü.

Tre dagars landssorg

På eftermiddagen utlyste Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu tre dagars landssorg för de döda och skadade i den blodiga attacken.

– Det var en attack mot Turkiets enighet, demokrati och stabilitet, säger Davutoğlu under en presskonferens.

Ingen grupp har tagit på sig dådet men enligt Davutoğlu har man stark bevisning för att det var två självmordsbombare som utförde attacken. Han antydde också att Islamiska staten, PKK och vänstergruppen DHKP-C finns med bland de grupper som är misstänkta i den pågående utredningen.

”Ondsint attack”

Attacken skedde mot en fredsdemonstration som arrangerades av fackförbund och prokurdiska grupper.

– Vi har drabbats av en väldig massaker, en ondsint och barbarisk attack, säger Selahattin Demirtas, ledare för det prokurdiska partiet HDP.

Efter attacken beordrade den kurdiska PKK-milisen sina stridande anhängare att avbryta all militär aktivitet i Turkiet förutsatt att de inte blir attackerade, rapporterar Reuters.

Wallström: Sprider rädsla

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde attacken i Ankara och kallade den ”ett slag mot freden i vår nation”.

Erdogan sa också att attacken i Ankara ämnar att skapa oenighet mellan olika delar av Turkiets befolkning och efterlyser solidaritet och beslutsamhet som ett svar på terrorismen.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömde dagens attentat i Ankara. ”Sprider rädsla och hindrar demokratisk utveckling,” skrev hon på Twitter.

Det finns inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats i explosionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Ankara

Mer i ämnet