Elledningar har rivits ner och hamnpirar har översvämmats. Foto: Sameth Panpetch, AP och Lillian Sumwanrumpha, AFP / TT

Minst en död i thailändska stormen

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska stormen Pabuk har nått södra Thailands kust – med nedblåsta träd och avblåsta hustak som följd. En person har omkommit och ytterligare en saknas sedan en fiskebåt kapsejsade utanför Pattanis kust.

Vindarna har avtagit sedan stormen nådde land.

Förödelsen uppges vara stor i distriktet Pak Phanang där stormen Pabuk nådde land på fredagen. Varningar för häftiga skyfall och starka vindar har utfärdats för 15 regioner i Thailands södra delar och tusentals människor har evakuerats. Myndigheterna varnar för översvämningar i stormens spår.

Vindarna har dock avtagit sedan stormen drog in över land och Pabuk väntas bli nedgraderad, enligt thailändska myndigheter.

Båtar beordras stanna i hamn

Två större flygplatser har stängts och båtar har beordrats att stanna i hamn, vilket innebär att de turister som blivit kvar på turistöar som Koh Phangan, Koh Tao och Koh Samui får stanna tills lördag.

– Vi skulle ha åkt klockan sex i morse, men alla flyg är inställda säger svenska Alice Sundström som sitter fast på Koh Samui.

På Koh Pangan är  tiotusen turister kvar, säger distriktschef Krikkrai Songthanee till AFP.

Pabuk är den första tropiska stormen som drabbat Thailand på tre årtionden. Vindhastigheter på över 20 meter per sekund och vågor på upp till fem meters höjd har uppmätts till havs.

Stormens öga väntas under fredag kväll passera över regionen Nakhon Si Thammarat och vidare över den smala landsdelen mellan Thailandsviken och Andamansjön, där turistorten Phuket ligger.

”Ni kan inte stanna”

I regionen kör räddningspersonal omkring på gatorna och uppmanar folk att lämna kustnära områden som riskerar att översvämmmas.

”Ni kan inte stanna här, det är för farligt, är budskapet från högtalare på myndigheternas bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.