Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förödelse i samhälle i Texas efter tornador. Foto: TT

Minst tre döda efter tornado i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer har dött och över 100 har skadats efter att en tornado dragit in i ett litet samhälle i Texas, rapporterar ABC.

– Det är som att en bomb har exploderat, säger en invånare till Fox.

Tornadon drog in i samhället Perryton, som har omkring 8 500 invånare, på torsdagseftermiddagen, lokal tid. Myndigheter uppger att minst tre personer har dött och att över 100 har skadats till följd av de kraftiga vindarna, rapporterar ABC.

Dessutom har tornadon fört med sig omfattande materiell förödelse. Den ska bland annat ha passerat en område där många bor i husvagnar och husbilar.

Det lokala sjukhuset meddelar att de har tagit emot över 50 patienter, och att skadeläget växlar från lindrigt till mer allvarligt. Flera patienter med allvarliga skador har också transporterats till andra sjukhus.

I nuläget är elen utslagen i Perryton, enligt energiföretaget Xcel Energy. Även sjukhuset står utan ström.

”Allvarlig förödelse”

Invånaren Sabrina Devers säger till Fox att staden är oigenkännlig.

– Det ser ut som att en bomb har exploderat. Bostadsområden, husbilarna, är bara borta. Det är allvarlig förödelse, säger hon till kanalen.

Texas guvernör Greg Abbott har skickat krisresurser till Perryton för att hjälpa till att hantera katastrofen.

– Jag uppmanar alla Texasbor att lyssna till statens riktlinjer och lokala myndigheter, och att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda er själva och era nära och kära. Vi är redo att snabbt förse ytterligare resurser under denna allvarliga väderhändelse, säger han i ett uttalande.

Det har utfärdats tornadovarningar i de norra och centrala delarna av Texas samt stora delar av Oklahoma och stormoväder väntas drabba flera områden under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.