Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Valeria Helander om missnöjet i Polen. Foto: SVT

Missnöjet mot ukrainska flyktingar växer i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Polen är det land i Europa som har tagit emot flest ukrainska flyktingar efter Rysslands invasion. Men nu börjar missnöjet i landet märkas allt tydligare.

– Det finns saker som irriterar, säger SVT:s reporter Valeria Helander på plats i Warszawa.

Sedan krigsstarten lär runt sex miljoner ukrainare ha lämnat sitt land och flytt till andra europeiska länder. Polen är det land som tagit emot överlägset flest – närmare fyra miljoner.

Samtidigt som runt hälften av alla som flytt nu återvänt till Ukraina har ett allt större missnöje börjat pyra i Polen.

Missnöjet växer

SVT:s utsända Valeria Helander säger att det finns saker som polackerna irriterar sig på. Hon säger att ukrainarna har fått mycket hjälp i Polen som rena ekonomiska bidrag, men även saker som gratis buss- och tågresor.

– Sedan finns det även en del som kommer från icke-krigsdrabbade områden från Ukraina – en del som har ganska mycket pengar – och kommer i flotta bilar till Polen. Och det här är ju något som även många ukrainare är arga på och förstör för de flyktingar som behöver hjälp.

Sedan senvåren upplever hon också att det kommit mer kritiska artiklar i traditionella medier om ukrainare som utnyttjar systemet. Men missnöjet har även kommit i form av inlägg i sociala medier som fått stor spridning.

– Hjälporganisationer säger att det blir allt färre volontärer, allt mindre donationer och att det blir allt svårare för ukrainare att få boende när polska familjer inte längre får bidrag, säger Valeria Helander.

”Ukrainas sak är vår sak”

Samtidigt har de två länderna en historia som förenar. De har många kulturella men även språkliga likheter.

– Man ser sig som nästan samma folk. Det är många polacker som har sagt att Ukrainas sak är vår sak. Man har även – historiskt sett – i Polen sett egna exempel på rysk aggression och är väldigt rädda för att kriget ska komma även hit, säger Valeria Helander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.