Forensiska experter rekonstruerar attacken mot Dortmunds buss den 18 april. Attacken skedde en knapp vecka tidigare, 11 april. Foto: TT.

Misstänkt bussbombare gripen – handel med värdepapper bakom dådet

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man har gripits misstänkt för att ligga bakom sprängdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss. Han är inte extremist, motivet till dådet ska istället ha varit girighet: Genom att rubba det börsnoterade lagets matchframgångar planerade han att tjäna pengar på en manipulerad marknad.

28-åringen greps under fredagsmorgonen, men ska ha stått under myndigheternas uppsikt en längre tid. Man ska ha fått upp ögonen för honom sedan en visselblåsare inom finanssektorn larmat om misstänkt penningtvätt och banktransaktioner, rapporterar Der Spiegel.

Den misstänkte uppges inte ha handlat genom politiskt eller religiöst extremistiska motiv. Han ska istället ha orkestrerat bombdådet med intentionen att skada, eller döda, så många som möjligt av Borussia Dortmunds spelare i syfte att störa lagets framgångar, uppger polisens utredare för tidningen.

Köpte teckningsrätter

Inför attentatskvällen hade 28-åringen redan i mars hyrt ett rum på samma hotell där spelarna bodde. I bokningen bad han särskilt om fönsterutsikt över det som senare skulle komma att bli attentsplatsen. En teori gör gällande att han ska ha fjärrstyrt bomberna från hotellrummet.

När människor rusade ut från hotellet i samband med att laddningarna detonerade gick han istället till restaurangen och beställde en stek, rapporterar Bild.

Inför dådet tog han ett femsiffrigt lån och köpte – via hotellets IP-adress – 15.000 teckningrätter. Han ska ha tänkt sig kunna tjäna miljonbelopp på säljoptioner, en typ av värdepapper med förbestämt värde, då han räknat med att kurserna kraftigt skulle komma att rubbas till följd av bombdådet.

– En betydande aktiekursnedgång kunde ha förväntats om en spelare blivit allvarligt skadad eller till och med dödad till följd av attacken, kommenterar den tyska åklagarsektionen saken, enligt nyhetsbyrån AP.

Om scenariot fallit ut som 28-åringen tänkt sig skulle han ha kunnat tjäna upp till 3,9 miljoner euro, motsvarande 37,6 miljoner kronor, enligt Bild.

IS-spår skulle förvilla

Tidigare greps en 25-årig man med misstänkta kopplingar till Islamiska staten (IS). Han avskrevs senare som misstänkt för bombdådet, men misstänkts fortfarande ha IS-kopplingar.

På attentatsplatsen hittades tre bekännelsebrev med islamistiska motiv. Där ställs bland annat krav på att tyskt stridsflyg, som används i kampen mot terrororganisationen IS och är stationerat i Turkiet, ska dra sig tillbaka. Brevens äkthet har dock ifrågasatts under utredningens gång.

MER: Skadade Dortmund-stjärnan: ”Längsta 15 minuterna i mitt liv”

Utredarna misstänker nu att 28-åringen placerat ut breven i syfte att förvilla polisen. När utredningen nu redogör för motivet rubriceras attentatet inte längre som terrorism, snarare som ett försök till marknadsmanipulation. Handlingen är dock att betrakta som extrem och liknar inget annat i tysk brottshistoria, skriver Der Spiegel.

Amatörmässigt utfört

Det var tisdagen den 11 april i samband med kvartsfinalen i Champions League på hemmaplan mot franska Monaco som tre sprängladdningar detonerade intill Borussia Dortmunds spelarbuss när den lämnade hotellet. Mittbacken Marc Bartra skadades av glassplitter och fick föras till sjukhus för operation.

De två första laddningarna exploderade som gärningsmannen tänkt sig, men den tredje och kraftigaste hade placerats på ett sätt att skadeverkan blev lindrig.

– Vi kan säga att det var tur att inget värre hände, säger Frauke Köhler, talesperson för den federala åklagarmyndigheten, enligt Der Spiegel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelarbuss utsatt för attack

Mer i ämnet