New York-poliser utanför Time Warner Center. Foto: TT/Kevin Coombs

Fler misstänkta paket hittade i New York och Florida

Uppdaterad
Publicerad

En man som misstänks ha kopplingar till de senaste dagarnas uppmärksammade brevbomber har gripits. Mannen kunde spåras med hjälp av DNA, och hans fingeravtryck har hittats på minst ett av paketen.

Det amerikanska justitiedepartementet bekräftar att den man som misstänks ha kopplingar till de paket som skickats de senaste dagarna gripits. Mannen ska vara bosatt i Florida och det var bland annat DNA på ett av paketen som gjorde att mannen kunde identifieras.

Den gripne mannen riskerar 58 år i fängelse. Rättsväsendet riktar formella anklagelser om fem olika brott mot den misstänkte gärningsmannen, säger USA:s justitieminister Jeff Sessions vid en presskonferens.

FBI: ”Ingen bluff”

Totalt 13 sprängladdningar har upptäckts kopplade till de senaste dagarnas händelser. Sprängladdningarna var samtliga byggda med plaströr, små klockor, batterier, sladdar och explosiva ämnen.

– Vi analyserar dem fortfarande i våra labb, men jag vill understryka att det här inte är någon bluff, säger FBI-chefen Christopher Wray.

Flera paket under fredagen

Under fredagsmorgonen, lokal tid, larmades polisen i New York om ett ”misstänkt paket” på centrala Manhattan. Ett område kring ett postkontor strax söder om Central Park spärrades av innan paketet flyttades till en av polisens anläggningar i stadsdelen Bronx.

Paketet på Manhattan var adresserat till den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper.

Även en misstänkt försändelse, ett paket adresserat till den demokratiske senatorn Cory Booker, har upptäckts i Florida.

Sent på fredagskvällen, svensk tid, kom uppgifter från CNN om att ett misstänkt paket även skickats till miljardären Tom Steyer. Paketet upptäcktes vid en posthantering i Burlingame, Kalifornien.

Enligt nyhetsbyrån AP undersöker myndigheter i Sacramento även ett paket adresserat till Kamala Harris, ledamot i USA:s senat.

Kan finnas fler paket

FBI-chefen Christopher Wray säger att det fortfarande kan finnas fler misstänkta paket ”där ute”.

– Dagens gripande betyder inte att vi är utom fara.

Som en följd av de misstänkta paketen har säkerheten kring flera federala lokaler runt om i USA höjts.

Trump om gripandet: ”Ett fantastiskt jobb”

I ett framträdande i Vita huset under fredagskvällen, svensk tid, lovordade president Donald Trump myndigheterna för det arbete som lett fram till att en man nu är gripen.

– De har gjort ett fantastiskt jobb. Dessa terrorhandlingar har ingen plats i vårt land. Nu måste vi visa världen att vi står enade tillsammans, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.