Senatens majoritetsledare erkänner inte Biden som vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Senatorn Mitch McConnell ställer sig bakom de rättsprocesser som Donald Trump vill driva till följd av resultatet i presidentvalet.

Inför senaten deklarerade han att presidenten har all rätt att pröva valresultatet och antydde att det är medierna som korat Joe Biden till vinnare.

– Alla amerikaner borde vilja att eventuella felaktigheter kommer upp till ytan.

Kentuckys republikanske senator Mitch McConnell kommer inte att erkänna Joe Biden och Kamala Harris som USA:s nya president och vicepresident. Det sa han under ett framträdande i senaten på måndagen.

McConnell påpekade flera gånger att president Trump har all rätt att vidta rättsliga åtgärder mot det presidenten misstänker är valfusk:

Presidentvalet i USA 2020

– Presidenten har 100 procent rätt till att undersöka anklagelserna om oegentligheter. Låt oss nu inte predika om hur presidenten gladeligen borde acceptera det preliminära valresultatet från samma karaktärer som precis har spenderat fyra år med att vägra att acceptera utgången av det förra valet.

Han underströk vidare att valet inte, officiellt sett, är avgjort.

”Olagliga röster ska räknas bort”

– Inga stater har ännu utropat ett slutgiltigt valresultat, och vi har åtminstone en eller två stater som är på gång med en omräkning.

McConnell gick inte in särskilt djupt på var Trump-administrationen befinner sig i rättsprocesserna men sa att det är på väg i åtminstone fem delstater.

-  I USA måste alla lagliga röster räknas och alla olagliga räknas bort. Processen bör vara transparent och ska observeras av alla sidor. Vi har ett system för detta, sa han.

McConnell riktade även en känga mot medierna och antydde att de genom sin rapportering för tidigt slagit fast att Biden vunnit valet: 

– Valprognoserna och kommentarerna från pressen ska inte ha någon vetomakt över medborgarnas juridiska rättigheter, inklusive presidentens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet