Ett federalt åtal kan stöta bort mittenväljarna, skriver SVT:s Stefan Åsberg. Foto: TT

Mittenväljarna och den kristna högern bestämmer Trumps öde

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Reaktionerna från Donald Trumps republikanska utmanare visar tydligt partiets lojalitet mot Donald Trump. Och det nya åtalet stärker säkert på kort sikt ytterligare Donald Trump i kampen om nomineringen, men ett eventuellt presidentval i november 2024 kan bli en betydligt större utmaning för Trump. Ett federalt åtal är ytterst allvarligt och kan stöta bort mittenväljarna.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Jag stod på gatorna på nedre Manhattan när åtalet, som bland annat rörde bokföringsbrott, väcktes i april i år. Gatorna var igenkorkade och demonstranter-för och emot- den tidigare presidenten kantade New Yorks gator. Åtalet var bitvis svagt och genast restes misstankar om en politiskt driven process. Samma argument nämns också den här gången, men ett åtal som berör ett eventuellt brott mot spionlagen har en helt annan tyngd och konsekvens.

Ett mer laddat åtal

Mätningar visar att väljarna ser betydligt mer graverande på det åtal som nu tycks vänta Donald Trump – jämfört med den juridiska utredning som pågår i New York. Ett federalt brott, där hanteringen av hemligstämplat material kan påverka landets underrättelsearbete och riskerar att försätta enskilda uppgiftslämnare i stor fara, har en helt annan påverkan på väljarna.

En nyligen genomförd opinionsundersökning av YouGov visar att 66% av väljarna anser att ett misstänkt brott mot spionlagen är allvarligt och bland de obundna, mittenväljarna, ser också en klar majoritet allvarligt på misstankarna. Det är ett problem då en eventuell rättegång med all säkerhet inte kommer att äga rum före valspurten om drygt ett år.

Reaktionerna kommer avgöra valet

Presidentvalet 2024 kommer att avgöras i några få delstater som Pennsylvania, Wisconsin och Arizona – för att nämna några av nyckeldelstaterna. I de flesta delar av USA är utgången redan självklar. Därför krävs det relativt små väljarförflyttningar mellan partierna för att avgöra striderna i de här delstaterna. Och de obundna väljarna, speciellt i USA:s förorter är ofta ombytliga. Därför är reaktionerna på åtalet av största vikt för Trumps kampanj.

Dessutom har Donald Trump också utmanat stödet från de konservativa kristna väljarna. Historien kring den tidigare presidentens påstådda otrohetsaffär med den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels har väckt starka moraliska reaktioner. Hittills har dock den kristna högern varit Trump trogen mycket på grund av hans motstånd mot aborter.

Trump tar initiativet

Det råder inga tvivel om att Donald Trump nu gör sitt yttersta för att nu styra agendan. Det är förstås ingen tillfällighet att han snabbt informerade den amerikanska befolkningen om ett kommande åtal och till och med exakt vilket klockslag han ska infinna sig i rättegångssalen i Miami. Det handlar om att mobilisera kärnväljarna och väcka opinion mot åtalet.

Det ska sägas att president Biden också påkommits med hemliga handlingar i sitt hem, men många påminner om Trumps slagord från valrörelsen 2016: ”lock her up”. Slagorden var riktade mot Hillary Clintons hantering av hemliga handlingar i sin privata mejlkorg. Nu är strålkastarljuset riktat mot Donald Trump – av liknande skäl.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.